Gijs 2.0
KRO-NCRV

"Waar ik spijt van heb is dat ik mijn omgeving in de problemen heb gebracht"

  1. Nieuwschevron right
  2. "Waar ik spijt van heb is dat ik mijn omgeving in de problemen heb gebracht"

Ze is op z’n zachtst gezegd niet op haar mondje gevallen en dat komt haar dan ook wel eens duur te staan. Zo bracht haar ongezouten mening haar eind april in de Turkse cel. Zelfspot heeft ze ook, want ze noemt zichzelf ook wel de ‘Dutch National Pain in the Ass.’ De meest spraakmakende columniste van ons land kwam langs bij Gijs Staverman voor een lunch, Ebru Umar. "Waar ik spijt van heb is dat ik mijn omgeving in de problemen heb gebracht."

Spijt

Eind april werd Ebru Umar in haar vakantiehuis in Turkije gearresteerd naar aanleiding van haar tweets over de Turkse president Erdogan. 'Fuck Erdogan', schreef ze onder andere. Inmiddels is ze weer terug in Nederland en net ingetrokken in haar nieuwe woning. Echt spijt van haar beslissingen heeft ze niet. Maar ze had dingen wel anders aangepakt. "Ik zou dan niet vanaf Turkse bodem hebben getweet. Je weet niet wat de gevolgen zijn. En de gevolgen zijn dat je je ouders van 72 in de stress helpt, dat je een aantal mensen in Den Haag in de problemen brengt. Dat je werkgevers zich helemaal het leplazerus schrikken, dat je vrienden hebt die zich afvragen of ze je ooit nog terugzien. Je leven staat opeens stil. Met de kennis van nu kun je zeggen: als je dat allemaal wil vermijden moet je het niet doen."

Umar zegt ook wel naïef te zijn. "Ik denk absoluut niet na over de consequenties die het heeft voor anderen wat ik zeg. Ik woon en leef alleen, ik vergeet dat dat er een omgeving is die geraakt kan worden door mijn acties."

Mijlpalen

Ze staat niet meer ongedwongen in het leven door alles wat ze heeft meegemaakt. "Ik heb mijn leven nog niet terug. Ik had eigenlijk drie maanden Turkije gepland in de vakantie, ik had hier nu niet moeten zijn! Ik heb woensdag voor het eerst in twee maanden weer gesport. Dat soort dingen zijn tegenwoordig mijlpalen in mijn leven."

Geen Turks eten

Voorlopig laat ze zich niet zien in Turkije, misschien als er een andere president aan de macht komt? "Dan veranderen de tijden, maar ja.. Voorlopig moeten andere mensen maar even genieten van Turkije." Ze heeft haar buik heel even vol van het land. "Ik eet momenteel zelfs geen Turks eten, ik kan dat gewoon even niet aan."

Ster advertentie
Ster advertentie