Gijs 2.0
KRO-NCRV

Wat hebben we overgehouden aan de bestorming van de Bastille?

  1. Nieuwschevron right
  2. Wat hebben we overgehouden aan de bestorming van de Bastille?

Het is 14 juli vandaag en dat is in Frankrijk een belangrijke feestdag! Het is namelijk de dag dat de bestorming van de Bastille in 1789 wordt herdacht, het begin van de Franse Revolutie. Wat hebben we overgehouden aan de bestorming van de Bastille en de Franse Revolutie?

'Het is natuurlijk koffiedik kijken wat er was gebeurd als we geen Franse Revolutie hadden gehad', zegt Bart van Loo, Frankrijk-kenner. 'De democratie hebben we er sowieso aan overgehouden. De revolutionaire clubs van toen vormen de politieke partijen van nu.' Van Loo legt uit dat er ook hele machtige leiders uit zijn voortgekomen. 'Een president is nergens zo machtig als in Frankrijk. Dat begon met Napoleon die het gat na Lodewijk XVI opvulde.'

De Bastille staat dan symbool voor al het slechte dat er voor het volk gebeurde. 'De gevangenis is het monument van de Revolutie geworden. De belastingen waren hoog, het volk had honger terwijl op het hof van Lodewijk XVI extravagante feesten werden gegeven. De armen gingen de straat op met hun wapens, maar ze hadden geen munitie. Ze hadden gehoord dat in de burchtgevangenis, de Bastille, buskruit en kogels lagen en daarom hebben ze die bestormd. De Bastille stond voor alles waar het volk tegen was', vertelt Van Loo.

Quatorze Juillet is een nationale feestdag in Frankrijk. In elk dorp is er een georganiseerd vuurwerk, soms op de 13e, soms op de 14e of 15e juli, zodat er maar zo veel mogelijk feesten zijn. Er wordt champagne gedronken, de Franse driekleur is overal te zien en de president kijkt naar het militair defilé op de Champs-Elysees. Het is een groot feest om de overwinning van het volk te vieren.

Ster advertentie
Ster advertentie