Gijs 2.0
KRO-NCRV

Is it too late to say I'm sorry?

  1. Nieuwschevron right
  2. Is it too late to say I'm sorry?

Iedereen sprak er schande van, van de week; de 80-jarige vrouw die vrijdag door de NS de trein uitgezet was omdat ze niet goed had ingecheckt. De NS was het er wel mee eens dat dit misschien niet de meest klantvriendelijke oplossing was. Daarom hebben ze haar nu een excuusbrief en een bloemetje gestuurd. Sinds wanneer geven we bloemen als excuus? Tom Schreuder van Keukenhof vertelt.

Olympische Spelen

"In de oudheid kregen de winnaars tijdens de Olympische Spelen een bosje bloemen cadeau. De Egyptenaren gebruikten bloemen om de doden te eren.Maar pas in de veertiende eeuw zie je dat bloemen voor het eerst gebruikt worden om binnen de tafels mee te decoreren. In Frankrijk is dat."

Nederland

"In Nederland ontstaat de bloemencultuur in de 17e eeuw, samen met de tulpenhandel. Een tulpenbol is dan net zo veel waard als een grachtenpand. Pas in de 18e eeuw worden bloemen ook betaalbaar voor de 'gewone man' en weer een eeuw later wordt het bloembinden echt een vak."

Betekenis

"Verschillende bloemen hebben een verschillende betekenis, net als de verschillende kleuren. Zo kan je maar beter geen bos zwarte rozen cadeau doen, omdat je daar een relatie mee beeïndigt. Als je een boeket geeft van verschillende kleuren en soorten bloemen zit je eigenlijk altijd goed. Dan kan je zelf op een kaartje schrijven wat je met de bloemen wil zeggen."Ster advertentie
Ster advertentie