Gijs 2.0
KRO-NCRV

"Lange mensen verdienen beter"

  1. Nieuwschevron right
  2. "Lange mensen verdienen beter"

Het maakt niet uit hoeveel gouden medailles we winnen tijdens de Olympische Spelen, we zijn sowieso wereldkampioen ‘langste ter wereld’. De gemiddelde lengte van de Nederlandse man is in de afgelopen 100 jaar gestegen van 169 cm naar 182,5 cm, zo blijkt uit Brits onderzoek. De Nederlandse vrouw komt op plek twee, na Letland.

WAAROM WORDEN WE STEEDS LANGER IN NEDERLAND

"Het hangt samen met verschillende factoren", weet Stef van Buuren van het kennisinstituut van TNO. "We zijn een rijk land, waar we relatief gezond leven, hoog opgeleid zijn en er potentie is om lang te worden. Als die dingen hangen samen met lang worden."

HOE LANG WORDEN WE

"Nu is er een groei van 13.5 cm in 100 jaar, maar in de komende 100 jaar komt er niet nog eens 13.5 cm bij. We zien nu al dat het stagneert", aldus Van Buuren. "Dat is maar goed ook, want lang zijn, meer dan 200 cm, past niet echt in onze samenleving. Bovendien hebben die mensen snel gezondheidsklachten zoals last van hun rug."

LENGTE = SUCCES

Mocht je flink lengte hebben dat ziet de toekomst er vaak rooskleurig uit. "Lange mensen hebben vaak leidinggevende functies en verdienen beter. Ze zijn over het algemeen rijker en succesvoller in het leven", sluit Van Buuren af.

Ster advertentie
Ster advertentie