Gijs 2.0
KRO-NCRV

De 'moppentrommel' van Tommy Cooper

  1. Nieuwschevron right
  2. De 'moppentrommel' van Tommy Cooper

Voor echte fans is het waarschijnlijk de vondst van de eeuw. Het persoonlijk archief van komiek Tommy Cooper is gevonden, met daarin al zijn grappen alfabetisch gearchiveerd. De vondst werd gedaan door het Londense Victoria and Albert Museum, die de spullen dit najaar ook tentoonstelt. Michel Sluysmans, van Toneelgroep Maastricht schreef de voorstelling Not The Tommy Cooper Story en is natuurlijk in zijn nopjes!

"Het is fantastisch dat dat allemaal gedocumenteerd is en dat het nu teruggevonden is" zegt Michel enthousiast. "Tommy Cooper was iemand die de mislukking als handelsmerk had. Om een slechte mop heel goed te vertellen moet je wel heel goed zijn. Daar heeft hij jarenlang op gestudeerd. Het was een vakman. Het feit dat hij dit allemaal zo goed heeft gedocumenteerd is dan ook logisch."

Dat de komiek zo legendarisch is geworden ligt niet alleen aan zijn unieke manier van optreden. Ook de manier waarop hij stierf draagt daar aan bij. Michel weet te vertellen: "In 1984, het was live op tv op de BBC, hij begon aan een act en zakte opeens door zijn hoeven. Nu had hij vaker naar zijn hard gegrepen en geroepen 'dit vak gaat nog eens mijn dood worden' en dan moesten mensen heel hard lachen. Nu gebeurde het echt. Dat is natuurlijk de ultieme ironie voor iemand die speelt met mislukken."

Ster advertentie
Ster advertentie