Festival

Benny Sings houdt graag de controle: 'Mijn instrument is de studio'

foto: Hidde Strijbis
  1. Nieuwschevron right
  2. Benny Sings houdt graag de controle: 'Mijn instrument is de studio'

Tim van Berkestijn, beter bekend als Benny Sings, schuift zondag na zijn show op North Sea Jazz aan in de NPO Radio 2-studio om te praten over zijn muzikale keuzes, voorliefde voor de studio én het optreden. "Het was fantastisch", vertelt de zanger tegen Leo Blokhuis. "Een warm bad."

Sings had het duidelijk erg naar zijn zin op het Darling-podium van North Sea Jazz. Toch hoort de muzikant zelf liever zijn studiomuziek dan zijn live-optredens. "Ik ben geen zanger, puur natuur zanger", vertelt hij. "Dat is altijd een enorm werk om daar te komen en ook een enorm werk om dat terug te luisteren, dat doe ik liever niet."

'Stem is niet mijn instrument'

Sings' voorkeur voor opnames uit de studio lijkt 'm vooral in de controle te zitten: "Je kan het plaatsen. Ik doe soms echt zes takes over één woord", vertelt hij. De artiest voelt zich soms dan ook meer producer dan zanger: "Mijn stem is niet mijn instrument, mijn instrument is de studio."

Ondanks dat zang niet zijn voornaamste instrument is, heeft Sings er toch voor gekozen zijn stem te gebruiken. En die keuze is vooral pragmatisch, vertelt hij. "Dat is misschien meer ook uit nood geboren. Ik wil muziek maken die resoneert. En dan merk je op een gegeven moment dat muziek die je met je eigen stem maakt resoneert bij mensen."

Op tour

Benny Sings laatste album ligt net in de winkels en dat betekent dat de zanger na North Sea Jazz vooral in het buitenland optreedt. "Dat wordt wel een bijzonder tourtje", vertelt hij. Op 6 december is Sings terug in Nederland, met een optreden in Carré.

Hieronder luister je het hele gesprek terug:

Meer soul en jazz

Luister voor meer soul, jazz, funk en disco elke zaterdag naar de NPO Radio 2 Soul Night van 18.00 tot 07.00 uur en het themakanaal NPO Soul & Jazz

Ster advertentie
Ster advertentie