Festival

Ibrahim Maalouf: 'Deze trompet is mijn erfgoed'

foto: Ben Houdijk
  1. Nieuwschevron right
  2. Ibrahim Maalouf: 'Deze trompet is mijn erfgoed'

Met zijn optreden op North Sea Jazz zorgde trompettist Ibrahim Maalouf voor een van de hoogtepunten van de eerste festivaldag. Giel sprak de Frans-Libanese muzikant voor zijn show over zijn iconische instrument en zijn met samenwerkingen gevulde nieuwe plaat.

In zijn kleedkamer op North Sea Jazz geeft Maalouf een kort lesje trompetkunde. Op de meeste trompetten zitten drie ventielen, maar Maalouf heeft er vier. "Het was in de jaren 60 een idee van mijn vader om dat extra ventiel toe te voegen. Het is mijn erfgoed. Ik beschouw deze trompet als iets dat mijn vader me heeft nagelaten."

Maalouf laat de trompet zien, maar op Giels verzoek om een sneak preview van zijn optreden moet hij nee zeggen. "Ik speel nooit voor een concert", legt hij uit. "Ik moet mijn lippen rust geven."

Capacity to Love

De trompettist brengt in november zijn 16e album Capacity to Love uit. "Die plaat gaat uiteraard over liefde, maar ook over het vermogen van mensen om elkaars verschillen te accepteren", legt hij uit.

Naar eigen zeggen wordt Capacity to Love Maaloufs drukst bezette album ooit: "Ik heb nog nooit zoveel gastoptredens gehad. Er staan 14 nummers op, en iedere track heeft 1 á 3 gastoptredens." Wie dat zijn? Maalouf houdt de precieze line-up nog even geheim, maar wil wel al onthullen dat Gregory Porter, die op vrijdagavond tegelijk met hem op North Sea Jazz optrad, tot de gasten behoort.

Bekijk het hele interview hieronder:

Nagenieten: NPO Radio 2 live vanaf North Sea Jazz

Van 8 t/m 10 juli hoorde je NPO Radio 2 live vanaf North Sea Jazz. Check hier onze overzichtpagina met interviews, sessies en meer!

Meer soul en jazz

Luister voor meer soul, jazz, funk en disco elke zaterdag naar de NPO Radio 2 Soul Night van 18.00 tot 06.00 uur en het themakanaal NPO Radio 2 Soul & Jazz

Ster advertentie
Ster advertentie