Ekdom In De Ochtend

We niezen al jaren verkeerd

  1. Nieuwschevron right
  2. We niezen al jaren verkeerd

Oh ja, joh? Inhouden kan gevaarlijk zijn, maar hoe nies je dan wél goed?

Holy! Vanochtend schrok Gerard zich een ongeluk. Er kwam namelijk een nieuwsbericht voorbij over een 34-jarige man uit het Engelse Leicester. Hij hield een nies in en omdat die nies er tóch uit moest, brak hij een deel van zijn nek. Er ontstond een gat in het zachte deel van de nek. De man hoorde daarbij "een ploppend geluid". Da's niet oké!

De man werd een week opgenomen in het ziekenhuis en rustig aan is het gat inmiddels hersteld.

Hoe gevaarlijk is dit?

De vraag blijft nu: hoe gevaarlijk is het om je nies in te houden? Gerard durft ongeveer niet meer een nies in te houden. Of te laten gaan. Daarom belde hij met KNO-arts Jan van der Borden voor alle antwoorden.

Het blijkt een uitzonderlijke situatie, volgens dokter Van der Borden. Op zich is het niet gek dat lucht dat er met zo'n kracht uit wil een weg naar buiten vindt, maar dwars door de nek heeft hij nog nooit gezien. Wel kent hij gevallen dat de nies er via het oor uitgaat en zo het trommelvlies beschadigd. Dat herstelt gelukkig snel.

Zo nies je wél veilig

Maar hoe nies je dan wel goed? Het is heel simpel: hoe harder en opener, hoe beter. Gewoon laten gaan. Om te voorkomen dat je fluim incluis alle bacillen op de muur terechtkomen, houd je niet je hand voor je mond, maar nies je in de plooi van je elleboog. Zo smeer je al die besmetting niet overal met je handen.

Mooi. Weet je dat ook weer.

Ster advertentie
Ster advertentie