Ekdom In De Ochtend

Wat mag je wel en niet meenemen vanaf je vakantiebestemming?

  1. Nieuwschevron right
  2. Wat mag je wel en niet meenemen vanaf je vakantiebestemming?

90 liter wijn? Geen probleem! Die mooie gevonden schelp? Lever die maar in! Het is allemaal niet zo simpel.

Vakantie! En als je heerlijk een paar weekje compleet ontspannen bent geworden aan de Spaanse costa's of heerlijk cocktails hebt lopen lurken in Thailand, wil je wel wat leuke souvenirtjes meenemen naar huis. Denk aan een lekker flesje wijn of een mooie schelp die je hebt gevonden op het strand.

Maar mag dat wel!?

Niet helemaal en niet alles! Het blijkt dat 50 procent van de Nederlanders niet helemaal op de hoogte zijn van de regels, maar die blijken ook wel héél ingewikkeld en speciaal. Gerard belde daarom met de lopende douane reizen-app Patrick. Topdouanier!

Welke dingen mag je meenemen vanaf je vakantiebestemming? - Douan-ja of doua-nee?

We speelden het (al zeggen we het zelf) briljant gevonden spel Douan-ja, Doua-nee: mag het mee Nederland in? met Patrick. We legden 'm wat opmerkelijke zaken voor.

73 liter rode wijn uit Italië?

Geen probleem! Vanuit landen uit de EU mag je tot 90 liter wijn meenemen. Van buiten de EU maar 4. Sowieso zit je lekker met je drank binnen de EU, want naast de wijn mag je nog 110 liter bier en 10 liter sterke drank meenemen. Overigens kunnen ze bij de grens wel vragen of je kunt bewijzen dat je het voor eigen gebruik meeneemt. Dus zorg voor foto's op je telefoon van je wijnfeestjes thuis.

Een nep Gucci-tas voor jezelf?

Geen probleem! Eén nepper voor eigen gebruik mag je meenemen.

Honing van onderaan de Braziliaanse berg bij dat schattige boertje?

Nope, dat mag niet! Je mag alleen gezuiverde honing meenemen en dat is dat ambachtelijke potje waarschijnlijk niet. Gezuiverde honing mag je 2 kilo mee.

Een gevonden schelp van het strand in Maleisië?

Ligt eraan welke schelp. Een aantal mogen niet, want die zijn beschermd. Bijvoorbeeld de doopvontschelp, die daar voorkomt. Van niet-beschermde schelpen mag je maximaal 3 van in totaal 3 kilo meenemen. Dat zijn gigantische schelpen!

Er is meer!

Zo mag je binnen de EU 1 kilo rooktabak, 800 sigaren of 20 kilo vis meenemen, maar niet meer dan 125 gram kaviaar of die mooie ketting met zeeschildpaddenschelpjes. En zo gaat het maar door. Kun je het niet vinden? Dan kun je altijd bij Patrick en zijn collega's terecht via de Douane Nederland.

>> Vragen? Check de Douane Nederland-Facebookpagina

>> Meer op de pagina van Douane Nederland

Ster advertentie
Ster advertentie