Ekdom In De Ochtend

Trident Studios: thuis van de grootste Londense hits

  1. Nieuwschevron right
  2. Trident Studios: thuis van de grootste Londense hits

Er is één plek waar zowel 'Hey Jude' als 'Your Song' als 'Bohemian Rhapsody' werd opgenomen. En da's nog lang niet alles!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Niemand lijkt erop te letten als je het hoekje omgaat bij Wardour Street en in een soort grimmige steeg terecht komt. Op Saint Anne's Court zit een sportschool, een broodjeszaak, een afgesloten gebouw en een opgedeeld pand met een soort blauwe, houten gevel op het straatniveau. Het lijkt allemaal heel oninteressant en nietszeggend, maar niets is minder waar. Dat gebouw met die blauwe gevel, onder die kapper, daar zijn echt de allergrootste hits van Londen opgenomen: Trident Studios.

Oneindige lijst hits

Een kleine greep uit de gigantische lijst aan hits die in de Trident zijn opgenomen: 'Candle In The Wind' en 'Your Song' van Elton John, 'Hey Jude' van The Beatles, 'Bohemian Rhapsody van Queen, The Rise and Fall of Ziggy Stardus van David Bowie, Transformer van Lou Reed, 'Midnight Rambler' van The Rolling Stones en 'You're So Vain' van Carly Simon. Maar deze lijst is vrijwel oneindig!

Abbey Road

Waarom werd juist deze studio in Londen zo'n succes? Terwijl Abbey Road uitgroeide tot de gigantische studio die het heden ten dage is, werd het daardoor ook steeds meer gesloten en stricter om daar dingen gedaan te krijgen. De stoffige creatievelingen werden daar deels vervangen door zakelijke geesten in pak.

Ontspannen sfeer

In de Trident Studios was daar geen sprake van! Integendeel. De atmosfeer was heel ontspannen en zorgde ervoor dat artiesten er graag rondhingen en er het beste uit henzelf konden halen voor de opname van hun liedjes.

Tegelijkertijd wilden de eigenaren van de tent, de gebroeders Sheffield, dat er wel gewerkt kon worden met de beste apparatuur beschikbaar. Zodoende konden artiesten hier helemaal hun gang gaan.

Verdwenen

Maar helaas is ook deze plek niet blijven hangen in zijn gloriedagen. Aan het begin van de jaren tachtig werd het pand verkocht en heeft het nog wel lang dienstgedaan als studio. Daarna werd er veel verbouwd en onderverdeeld, maar tegenwoordig zit er nog steeds een studio met de naam Trident. Het heeft alleen letterlijk niets meer van hoe het vroeger was. Alles is weg en we zullen het met de herinneringen moeten doen.

>> Als je nog meer wilt weten, check dan onder meer dit artikel over de Trident Studios

Ster advertentie
Ster advertentie