Ekdom In De Ochtend

Verkiezingscolumn Dolf Jansen: analyse Wilders-interview

  1. Nieuwschevron right
  2. Verkiezingscolumn Dolf Jansen: analyse Wilders-interview

Lees 'm ook even rustig na! Want zo krijg je Dolf Jansen zijn wekelijks verkiezingscolumn helemaal mee.

Latex broekje (15/02)

WNL dat is de omroep van Wij Nederland - hoewel ik niet het idee heb dat dat Nederland nou ook echt mijn Nederland is, maar goed, details - het was afgelopen zondagochtend op een tijdstip dat ik er blind van uit ga dat jij, dat u ook, nog lekker lag bij te komen van een avond wild feesten, van drie pilletjes die evenveel met paracetemol te maken hadden als de verdediging van Barcelona met verdedigen, of u was gewoon blij dat niemand uw wekelijkse 7 minuten seksen met zijn mobieltje had lopen filmen, afijn, Geert Wilders werd geinterviewd, door de gevreesde Rick Nieman. En dat was een grapje.

Wilders kwam enthousiast binnen bij de opname wat ik wel begrijp want zo vaak is ie niet op tv.

Wat een lampen, mompelde hij. Laten we blij zijn dat er geen stapels Korans lag, dan was het een fokkin kort gesprek geworden.

Er werd afgetrapt met het tweetje over Pechtold en Hamas, waarbij alle ophef natuurlijk lag aan de pers en aan Pechtold zelf. En die photoshop, zei Wilders, die bestond al heel lang. Ja, dat geldt voor Mein Kampf ook, maar dan zou ik het nog niet voorlezen. De liedjes van Frans Bauer bestaan ook al heel lang, maar dan ga je ze nog niet draaien..

Het was volgens Wilders een koekje van eigen deeg. En hij vindt twitter geweldig omdat hij rechtstreeks zijn mensen kan bereiken, waarmee hij bedoelt: ik kan alles zeggen en ik hoef met niemand in debat. En dat is natuurlijk maar goed ook, want dan zou hij het over angst aanjagen en haatzaaien en buitensluiten moeten hebben, en dat is lastig natuurlijk. Gerard wil ook niet elke keer aan alle luisteraars uitleggen waarom hij elke ochtend in een strak latex broekje zit met altijd een ingevette courgette bij de hand.

Wilders, dat werd duidelijk, staat voor ons, en ons is wij Nederlanders: ‘iedereen die in Nederland woont, Nederlander is en zich aan de regels houdt’. Denk zelf even aan je eigen omgeving en aan wie er dus niet bij horen.

Om zijn punt te onderstrepen had Wilders gelukkig een mail meegenomen van iemand van een openbare school in Rotterdam die nog het meeste leek op een kruising tussen een moskee, een halalsnackbar en een doodenge fietsenkelder waar je als blonde vrouw in de christelijk-joodse traditie je leven niet zeker was. En dat klinkt erg, maar laten we niet vergeten dat Rotterdam een stad van harde werkers is met behoud van uitkering, waar ze zo opgewonden zijn over het mogelijk eerste voetbalkampioenschap sinds eind 19e eeuw dat ze even niet zo bezig zijn met wat er gebeurt op een door Wilders wellicht verzonnen schooltje.

Oke, een puntje nog over dat gesprek: Wilders beweerde dat 2,5 miljoen kiezers door Rutte, Pechtold, Buma, Roemer, Klaver en Asscher worden buitengesloten als er niet met de PVV geregeerd wordt. Twee dingen: zoveel mensen gaan niet op de PVV stemmen, behalve als je de staf van Donald Trump de telling laat doen.

En het zijn feitelijk niet die partijen die dat doen, buitensluiten, maar een politicus die bijna volledig drijft op niet-uitvoerbare, economisch dodelijke en zelfs tegen-grondwettelijke ideeen. Daarmee sluit je jezelf buiten. En zit je straks weer boos in de oppositiebankjes van het nepparlement.

En ja, hij mag het zeggen: ‘minder minder’ en ‘korans verbieden!’ en ‘grenzen sluiten!’ en ‘moskeeen dicht!’ en ‘alleen echte Nederlanders in Nederland!!’, dat mag, dat is het vrije woord. Maar alleen dat woord, alles zeggen omdat je alles mag zeggen, dat betekent volgens mij niks.

Ik mag zeggen: alle vrouwen binnen de Amsterdamse grachtengordel zijn geblondeerde snollen, met een bakfiets, een witte wijn kegel, het iq van een pantoffeldiertje die zich vooral verheugen op een gebruinde toyboy die ze een keer per week in hun opengesperde pruilmondje komt urineren. Dat mag ik zeggen. Ook al is het niet waar. Omdat er ook een paar zijn zonder bakfiets!

Ik bedoel: daar gaat het niet om, die bakfiets, het gaat er om dat het niks betekent, het is beledigen om het beledigen, dan betekent het nada. En dat geldt voor dat vrije woord ook. Zeg iets, zeg alles, maar zorg dat er een gedachte achter zit, een idee.

En voor jou, en u, denk alsjeblieft heel goed na bij welke woorden je wilt horen. Tot volgende woens!

Ster advertentie
Ster advertentie