Ekdom In De Ochtend

Hoor je de Taptoe of The Last Post bij dodenherdenking?

  1. Nieuwschevron right
  2. Hoor je de Taptoe of The Last Post bij dodenherdenking?

De belangrijkste man van 4 mei is verantwoordelijk voor het trompetstuk vlak voor we om acht uur twee minuten stil zijn. Maar speelt hij nou de Taptoe of The Last Post?

Wat zal 'ie zenuwachtig zijn! Alle ogen en oren zijn op 4 mei rond een uurtje of acht gericht op Teus Nobel. Normaal gesproken is hij trompettist in allerlei jazz-achtige-ensembles en bij het Orkest Koninklijke Luchtmacht, maar bij de Nationale Dodenherdenking op De Dam in Amsterdam is hij verantwoordelijk voor het muziekstuk wat we vlak voor de twee minuten stilte horen. Dat is nogal een dingetje. Hoewel... hij lijkt zich op de ochtend ervoor nergens zorgen te maken.

Taptoe of The Last Post?

We hadden enige discussie en verwarring op de redactie, want hoor je nou 'The Last Post' of de 'Taptoe' bij de Dodenherdenking? De stukken lijken enorm op elkaar, dat is duidelijk, maar er is wel degelijk een verschil.

Gelukkig is Teus de aangewezen persoon die daar duidelijkheid over kan geven. Het is heel simpel: worden er in principe alleen Nederlandse slachtoffers herdacht (zoals bij de Nationale Dodenherdenking), dan spelen ze de 'Taptoe'. Worden er slachtoffers uit meerdere landen herdacht, dan speelt men 'The Last Post'.

Opgelost!

Taptoe bij de Nationale Dodenherdenking

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

The Last Post bij herdenking MH17

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

2018-update!

Eigenlijk is er in 2018 niet veel veranderd, maar het is dat jaar een megaspannende dag voor Jeroen Schippers, die is dan namelijk verantwoordelijk voor het stuk. En het is ook een beetje extra beladen door de geplande, verboden protesten rondom 4 mei. Toch bleef hij er bijzonder rustig op, zo op de vroege morgen van 'zijn dag'.

Jeroen Schippers speelt op 4 mei de Taptoe bij enigszins beladen Dodenherdenking

Ster advertentie
Ster advertentie