Ekdom In De Ochtend

Wie wees nou precies The Beatles af?

  1. Nieuwschevron right
  2. Wie wees nou precies The Beatles af?

Je zou maar te boek staan als de man die The Beatles een platencontract geweigerd heeft! Beatles-kenner Dick Weindling vertelt ons hoe het nu echt zit.

Keiharde afwijzing

Je hebt vast ooit al eens gehoord of gelezen dat The Beatles in het begin weinig succes hadden met het bemachtigen van een platencontract. Het verhaal van de auditie die het kwartet in 1962 doet bij platenfirma Decca heeft een haast legendarische status: op een ijskoude nieuwjaarsdag komen The Fab Four bij Decca binnen, maar na hun audities kregen ze te horen dat er 'geen plek voor The Beatles in de showbusiness' is. Het zou Decca-medewerker Dick Rowe zijn geweest die The Beatles keihard afwees.

Eerherstel

Volgens Dick Weindling, co-auteur van het boek Decca Studios And Klooks Kleek, klopt daar niks van. Gerard voelt Dick aan de tand over dit stukje pophistorie. "Het was niet Dick Rowe die The Beatles afwees, maar zijn assistent Mike Smith", aldus Dick. "Op dezelfde dag deden ook The Tremeloes auditie bij Decca en er was geen plek voor allebei de bands. Mike Smith koos toen voor The Tremeloes." Dik 55 jaar later weten we dus dat het Mike Smith was die deze kapitale blunder beging!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

* In tegenstelling tot wat Dick zegt, werd 'My Bonnie' niet gespeeld tijdens de audities bij Decca. Foutje, kan gebeuren.

Gelukkig nieuwjaar!

Toch was het Dick Rowe die onterecht in de geschiedenisboeken vermeld staat als de man die The Beatles afwees. Gelukkig staat hij ook - wél terecht - bekend als de man die onder meer The Moody Blues, Them, Ten Years After, The Small Faces én The Rolling Stones een contract aanbood bij Decca. Ter verdediging van Mike Smith, de kwaliteit van de Beatles-demo liet ernstig te wensen over en Dick weet wel waarom: "Zoals zoveel jonge mannen waren The Beatles de nacht ervoor druk bezig het nieuwe jaar in te luiden!"

Ster advertentie
Ster advertentie