Ekdom In De Ochtend

Waar komen al die vliegende mieren ineens vandaan!?

  1. Nieuwschevron right
  2. Waar komen al die vliegende mieren ineens vandaan!?

Hele zwermen mieren met vleugeltjes, je kon er niet omheen gisteren! Het bleek een orgie in de lucht, bleek toen Gerard belde met stadsecoloog André. Oké...

Ben je dinsdag buiten geweest? Of vanochtend? Dan moet je bijna wel gestruikeld zijn over zwermen vliegende mieren. Hele wolken mieren met vleugeltjes vlogen ook bij Gerard door de tuin en toen hij de 140e wegmepte was 'ie toch wel benieuwd waar deze plaag vandaan kwam! Even bellen met stadsecoloog André de Baerdemaeker, want die had het antwoord.

Vliegende mieren-plaag! Waar komen ze vandaan!?

Koninginnen in spé

Hij vertelde dat de beestjes van onder de grond komen en voorbestemd zijn om koninginnen-mieren te worden. Een soort prinsesjes dus. Zij worden de kolonie uitgeduwd om te paren en een uiteindelijk een nieuwe kolonie te stichten. "Een orgie in de lucht, de bruidsvlucht" versimpelt André voor ons.

Eén dag

Het lijkt wel een plaag, zó veel zijn het er, maar wel maar eentje van één dag. Na heel veel neerstorten, vallen, opstaan en voortplanten moeten de bevruchte prinsesjes een gaatje in de grond zoeken om daar voor het volgende jaar een kolonie te beginnen.

Maar waarom dan uitgerekend gisteren? Dat kwam door luchtvochtigheid en temperatuur. André legt verder uit: "Bij een orgie moet je wel allemaal weten dat je op dezelfde dag begint. Anders mis je de boot. Kennelijk hebben de mieren een soort systeem ontwikkeld waarbij ze de weersomstandigheden bijhouden. Ze hebben geen WhatsApp, dus moeten het op een andere manier organiseren."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Er volgen er meer

Het is dus maar één dag, maar het zouden wel meerdere plagen van één dag kunnen worden. Er zijn namelijk meerdere kolonies op verschillende momenten klaar om de prinsen de deur uit te zetten en als de weersomstandigheden weer goed zijn, kan het later dit jaar weer raak zijn. Achja... het duurt niet lang en je weet nu in elk geval waar ze vandaan komen.

Ster advertentie
Ster advertentie