Naar homepage
Ekdom In De Ochtend

De Kluis: Thomas Dolby - 'Airwaves'

  1. Nieuwschevron right
  2. De Kluis: Thomas Dolby - 'Airwaves'

Soms hangt een liedje of melodietje gewoon in de lucht. Als we Billy Joel moeten geloven in elk geval. Die leende zijn 'Goodnight Saigon' namelijk van Thomas Dolby.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Back to the eighties naar een bijna controversiële plaat van Thomas Dolby (niet van de surroundsetjes overigens) die je heel erg doet denken aan een liedje van Billy Idol. Maar wie was eerder? Van wie is het origineel?

'Goodnight Saigon'

In 1982 bracht Thomas het liedje 'Airwaves' uit als single van zijn album The Golden Age Of Wireless. Dat ging een beetje voorbij aan Nederland, want een hit werd het absoluut niet. Een jaartje later bracht Billy Joel het liedje 'Goodnight Saigon' uit en behaalde daar wél veel succes mee. Dat liedje van Billy leek wel heel erg op dat van Thomas.

Eind goed, al goed

Hoe liep dit af? Ruzie? Woeste rechtszaken? Nee, allemaal niet. Billy zegt nog steeds dat hij het liedje van Thomas nooit had gehoord, maar kon de overeenkomsten niet ontkennen en betaalde een hele bak royalties voor de man die eerder met deze melodie kwam. Puur toeval, keurig voor betaald, iedereen blij.

Kleine succesjes voor Thomas Dolby

Want buiten de kleine hitjes 'She Blinded Me With Science', 'I Scare Myself' en 'Hyperactive' heeft Thomas geen grote commerciële successen behaald en die rechten voor 'Goodnight Saigon' betalen zich nog steeds uit.

>> Alle liedjes uit De Kluis

Ster advertentie
Ster advertentie