Ekdom In De Ochtend

Geen vega-snack-quotum in Utrechtse gemeenteraad

  1. Nieuwschevron right
  2. Geen vega-snack-quotum in Utrechtse gemeenteraad

Is dit nou echt nodig? In Utrecht moet nu verplicht de helft van de bittergarnituur vegetarisch zijn. Op zich oke, maar om daar nou officiële moties voor in te dienen...

Niets is lekkerder dan bij een lange, ietwat saaie vergadering in de gemeenteraad van Utrecht een heerlijke borrelhap naar binnen te werken. Dat gebeurde ook met regelmaat in de vorm van een dampende, volle bruine fruitschaal met een heel assortiment aan hapjes.

Vega-snack-quotum

Maar die gaat er anders uitzien, want door een aangenomen motie van de Partij voor de Dieren moet elke bittergarnituur geserveerd op evenementen waar de gemeente bij betrokken is verplicht voor de helft uit vegetarische of veganistische bestaan. Niks mis met vegetarische hapjes of vegetariërs hoor, maar dat 'moeten'...

Officiële regels voor de bittergarnituur

Ja, verplicht. Een motie. Regels. Over de bittergarnituur! Dat vond Dimitri Gilissen van de VVD behoorlijk overdreven en daar kon De Bond Tegen Vertrutting zich ook wel in vinden en belde even met Dimitri.

Bitterballengate in Utrecht! Dimitri Gilissen (VVD) wil geen vega-snack-quotum

Vega-quotum

Gerard is namelijk wel degelijk van mening dat er ook voor de vegetariërs gezorgd moet worden. Het is namelijk helemaal oké als je vegetarisch wil eten, maar iedereen moet vrij kunnen kiezen. Dat is ook precies waar het misgaat volgens Dimitri:

"Voor elk wat wils betekent in mijn inzicht dat mensen zelf moeten kunnen bepalen wat ze nemen. Ik wil ervoor hoeden dat de gemeente of de overheid beetje bij beetje gaat bepalen wat mensen eten. Dit is een opmaat naar dat de gemeente zegt: 'wij weten wat goed is en dat is 50% vega en 50% vlees.' Bemoei je lekker met andere dingen. Dat is mijn opvatting."

Quote

Stop met zo'n vega-quotum, dat helpt niet. Laat mensen gewoon zelf kiezen: kaassoufflé, bitterbal of frikandel.

Dimitri Gilissen, VVD Utrecht

Vrije snackkeuze

Daar is De Bond het dus ook wel mee eens. Iedereen lekker zelf bepalen wat 'ie eet, voor iedereen wat op de bruine fruitschaal en daar hoeven echt geen regels, moties of wetten voor in het leven geroepen te worden. Beetje betuttelend en daar krijgt Gerard enorm jeuk van!

Ster advertentie
Ster advertentie