Ekdom In De Ochtend

Oppassen: Chinese app biedt toegang tot duizenden onbeveiligde webcams

  1. Nieuwschevron right
  2. Oppassen: Chinese app biedt toegang tot duizenden onbeveiligde webcams

Houd jij er ook van om poedeltjenaakt door je huis te dansen? Wees dan op je hoede voor je webcam!

Chinese media melden dat mensen met een webcam vanaf nu extra voorzichtig moeten zijn. Voor wie nog niet zo goed is in Chinees, zullen we de nieuwsberichten even vertalen en kort samenvatten.

Het zit namelijk zo: Chinese hackers hebben software ontwikkeld waarmee het wereldwijde web wordt afgescand op onbeveiligde webcams en met internet verbonden beveilingscamera. Vervolgens breken de hackers gemakkelijk in op je webcam - zo makkelijk zelfs, dat er op de app tweehonderd tot vierhonderd nieuwe gluur-cams worden toegevoegd! Chinese smartphone-eigenaren kunnen zo voor omgerekend ongeveer 25 euro stiekem met duizenden camera's over de hele wereld meekijken.

Chinese app kijkt mee met je webcam

HOE VOORKOM JE DIT?!

Tijd om je webcam het raam uit te gooien? Dat hoeft niet, want wie slim is plakt de lens gewoon af met een stickertje als 'ie hem niet gebruikt. Je kunt ook andere preventieve maatregelen treffen, door het wachtwoord van je webcam aan te passen. De truc van de hackers is namelijk om webcams uit te kiezen waarbij het wachtwoord uit de fabrieksinstellingen nooit is gewijzigd.

Een vergelijkbare waarschuwing was een jaar geleden ook al te zien in het Pittsburghse nieuws, waarin geclaimd wordt dat wachtwoordbeveiliging de belangrijkste 90% van de preventieve maatregelen tegen webcamhackers is. Volgens het item lopen "naar schatting tien miljoen webcams en beveilingscamera's" het riscio om gehackt te worden. De journalisten voerden zelf een test uit en merkten dat ze via de webcam gemakkelijk bij tientallen inwoners uit Pittsburgh in huis konden kijken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie