Ekdom In De Ochtend

Is autokleur echt bepalend voor je schade?

  1. Nieuwschevron right
  2. Is autokleur echt bepalend voor je schade?

Lekker dan! Als je auto oranje, zwart of wit is, rijd je het meeste schade. Wat is jouw ervaring hiermee? Reed jij juist die groene Golf in de prak of scheur jij nog steeds in die piekfijne, oranje oldtimer?

Uit onderzoek van Nu.nl op basis van cijfers van het RDW blijken nogal wat opmerkelijke dingen over automobilisten en vooral de brokken die ze maken.

Honda-rijders in de avondspits

Mensen die in een Honda rijden, zijn het vaakst betrokken bij een ongeval: 7,1 op de 1000 auto's om precies te zijn. 60 km/u-wegen zijn het gevaarlijkst en ook blijkt men in de avondspits vaker hun auto in de prak te rijden dan in de ochtendspits. De meeste ongevallen gebeurden afgelopen jaar op donderdag tussen 17.00 en 18.00 uur. Weet je dat ook.

Kleur

Maar wat ons het meeste opviel, was dat als je een oranje, witte of zwarte auto hebt, je het vaakst betrokken bent bij een ongeluk. 6,14 per 1000 oranje auto's had schade vorig jaar, ten opzichte van 4,7 en 4,0.

Gerard wilde er het fijne van weten en belde daarom met verkeerspsycholoog Cees Wildervanck. Die vertelde dat het allemaal niet zo zwart-wit was. Het heeft namelijk te maken met de types die de auto's kopen en het aantal kilometers dat zo'n auto maakt, wordt helemaal niet meegeteld. Dat maakt het onderzoekje wel wat minder betrouwbaar. Cees kon wel vertellen dat de enige kleur die echt significant veiliger is in het verkeer geel is. Dus geen brokken? Rijd een knalgele auto.

Ster advertentie
Ster advertentie