Ekdom In De Ochtend

Muziek uit Nashville: Music Row

  1. Nieuwschevron right
  2. Muziek uit Nashville: Music Row

Gerard stond eindelijk op holy ground, want als je het over de oorsprong van heel, héél, HEEL veel muziek hebt, kom je al gauw bij de wijk Music Row in Nashville uit.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Goede vraag: waar te beginnen als je in Nashville bent en je wilt onderdompelen in de herkomst van de popmuziek, country en rock 'n roll? Nouja, eigenlijk is hij niet zo heel moeilijk, want er is één wijk die bezaaid is met platenmaatschappijen, opnamestudio's, songwriterhuizen en alle andere dingen die je nodig hebt om een mooie plaat op te nemen: Music Row.

Ontstaan

Zoals "professor in de Music Row" Carolyn Brackett vertelde aan Gerard is de wijk bijna bij toeval ontstaan. Twee broers die platen maakten zochten een beetje een betaalbare plek in Nashville om dat te doen en kochten een pandje aan de zuidkant van het toenmalige Nashville. Dat vonden meer mensen in de muziekbizz slim en trokken daar ook heen en binnen de kortste keren was het hét muzikale epicentrum van de VS. En dat in een kleine, op het oog niet heel bijzondere woonwijk.

RCA Studio B

Een van de meest bijzondere studio's die er nog staat én nog in gebruik is, is de legendarische RCA Studio B. De eindeloze lijst van artiesten die daar platen hebben gemaakt is zo indrukwekkend, dat we er eigenlijk niet aan durven te beginnen. De meest memorabele zijn misschien wel Dolly Parton (die van opwinding haar auto in de gevel parkeerde) en Elvis Presley (die daar meer dan 200 platen opnam). Met recht muzikale heilige grond waar zo veel verhalen aanzitten dat elke anekdote die je zult lezen of horen altijd een tipje van de ijsberg zal blijven.

En dan zijn er nog gigantisch veel andere studio's, verhalen, concertgebouwen, opnameplekken... ga zo maar door. Music Row is misschien wel de belangrijkste, maar zeker een van de belangrijkste, wijken voor de muziek zoals wij hem nu kennen. Indrukwekkend als je daar eens bij stilstaat als muziekliefhebber.

Ster advertentie
Ster advertentie