Ekdom In De Ochtend

Verkiezingscolumn Dolf Jansen: "Ik bedoelde ook van Gogh"

  1. Nieuwschevron right
  2. Verkiezingscolumn Dolf Jansen: "Ik bedoelde ook van Gogh"

Vlijmscherp als elke week!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dolf Jansen beschouwt woensdags altijd voor op de verkiezingen van 2017. Mocht het je allemaal net te snel gaan en wil je het in alle geuren en kleuren in je opnemen, dan kun je 'm hieronder rustig nalezen.

Ik bedoelde ook van Gogh

Afgelopen weekend was er nogal wat ophef over een uitspraak van de heer Wilders, al 18 jaar vaste werknemer in het zgn nepparlement, over een politieke moord 15 jaar geleden.

Hoewel ik me realiseer dat de term ‘nogal wat ophef’ in een zin met iets van Wilders - een uitspraak, een tweet, zijn kapsel, whatever - net zoveel betekent als de combinatie herfst en tyfusweer, de combinatie Songfestival en minimaal 28 liedjes in een onverstandige toonsoort, zoveel betekent als de combinatie Donald Trump en AAAAAH!

Afijn. Wilders laat zich zoals bekend alleen interviewen door niet te kritische journalisten, Rob de Geus van SBS en buitenlandse tv zenders. Anders vindt hij het #nietleuk…

Bij een Duitse zender zei hij dat Pim Fortuyn, oprichter van de LPF, is vermoord door een radicale moslim. Dat is a. natuurlijk niet waar, hoewel mij elke politieke moord even erg lijkt, welke mislukte variant van gedachtengoed er ook achter zit, en b. is het volstrekt logisch dat Wilders dat zegt, omdat zijn kokervisie hem alleen nog maar problemen laat zien, en moslims die daar de schuld van zijn. Van moeten zijn. Hoewel Fleur Agema mij namens de PVV ooit bits toevoegde ‘wij zijn niet tegen moslims, wij zijn tegen de islam!’ Waarbij het wel aardig is te vermelden dat moslims zeg maar mensen zijn die zich zeg maar eigenlijk verbonden voelen met de islam, omdat dat zeg maar hun religie is. Debiteren ‘ik ben niet tegen moslims ik ben alleen tegen islam’ klinkt mij net zo oprecht in de oren als ik ben niet tegen het kampioenschap van Feyenoord, ik ben gewoon een Amsterdammert!

Is het trouwens al n tv-concept: 10 bekende Nederlanders naar Volendam of Urk sturen voor ingewikkelde opdrachten onder het motto Wie is de Moslim?

Afijn, Wilders tweette na de ophef dat hij natuurlijk Theo van Gogh bedoelde en dat we ons niet zo moesten opwinden. Daar kwam een tweet overheen die ik graag letterlijk citeer: ‘He linkse elitaire losers, geniet van mijn verspreking. Maar we gaan Nederland wel heel snel de-islamiseren en dat is geen verspreking!’ En dan ‘n verwijzing naar 15 maart, de verkiezingsdatum.

Ik lees hier nogal wat woede in, het lijkt me voor een man als Wilders heel heel lastig een fout toe te geven. Maar ook dat wordt direct in een jij-bak gegoten, iedereen die wat de geachte afgevaardigde zei raar of ongepast vond is links, is elitair, is n loser en moet maar even afwachten wat er allemaal gaat gebeuren over twee weken uitroepteken. Het zit dichtbij dreigend vind ik.

Waarbij ik gelijk opmerk dat ik me niet bang laat maken, en de meesten van u ook niet denk ik, want er gaat niks ergs gebeuren op 16 maart, of 17. De PVV gaat best veel zetels halen op die 15e- minder dan ze denken, maar toch – en daarna gaat de rest van de politiek, en laten we zeggen het overgrote deel van de mensen die gestemd hebben, aan het werk om dit land beter te maken, menselijker, empathischer, economisch sterker wellicht, duurzamer zelfs, en zeker zo vrij en kritisch als we al zijn. Zo’n land.

De grenzen gaan niet dicht, omdat dichte grenzen niet bestaan, met uitzondering van noord-Korea wellicht. Moskeeen blijven open, net als synagoges en kerken en tapijthallen waar ooit kerken zaten. Als u de Koran wilt lezen mag dat, of de bijbel, een column van Leon de Winter of de Donald Duck. En als we anderen durven aanspreken op extreem gedrag - of het nou uit religieuse ideeen voortkomt of politieke of kortzichtigheid anderszins - dan blijft dit een leefbaar en vrolijk en (vrij naar Rutte) fokkin gaaf land.

Gelukkig leverde de ophef ook humor op, daar hou ik nogal van. Ik tweette dat ik ‘Rembrandt een overschatte nepschilder vind’, met kort daarna de rectificatie ‘ik bedoelde van Gogh’

En omdat Wilders de recente historie ietwat omvormde leverde de hashtag #geschiedenisvolgensWilders snel pareltjes op als

‘de watersnoodramp van 1953 toen radicale moslims de dijken opbliezen’*

‘Hoe werd Kortjakje ook alweer ziek? Wie besmette haar? Dat moet wel haast een geradicaliseerde moslim zijn geweest, toch Geert?’** en ‘In 40-45 bezet door moslims, in 74 verslagen door moslims, in 1988 pakten we ze terug’***

Zelf zag ik zondagmiddag in de Kuip een radicale Brabantse moslim die een bal stiekem heel even over de doellijn plantte, waarna het horloge van de scheids GOAL GOAL trilde. Maar dat kan natuurlijk ook mijn fantasie zijn geweest. Tot volgende woens!

*@joshualivestro

**@oscarkocken

***@vsvaneu

Ster advertentie
Ster advertentie