Ekdom In De Ochtend

Muziek uit Nashville: de Memphis-connection

  1. Nieuwschevron right
  2. Muziek uit Nashville: de Memphis-connection

200 mijl van Nashville ligt nog een historische stad op het gebied van muziek: Memphis.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Slechts" 200 mijl van Nashville ligt dus nog een stad die nogal een connectie heeft met Music City op het gebied van... muziek. Logisch dat er in het hoofdstuk Nashville in de Hall of Fame van Gerard Ekdom ook een flinke alinea is ingeruimd voor Memphis.

De stad is weer heel anders dan die waar we de afgelopen dagen hebben rondgelopen en eigenlijk zou je hier praktisch ook een hele week je kunnen onderdompelen in de muzikale verhalen. In één dag pakken we toch het topje van de ijsberg mee. Te beginnen met...

Graceland

Toen het Elvis voor de wind ging in de muziek en hij goed boerde, kocht hij het landgoed Graceland met het bijbehorende land daaromheen voor dik een ton aan dollars. Nu nog een hoop geld, maar in 1957 een ENORM bedrag. Hij kocht het herenhuis van de familie Toof, die het landgoed vernoemde naar zijn nichtje Grace.

Elvis paste het interieur aan, zodat hij er lekker kon wonen. Later namen er nog vrienden en zijn familie intrek, maar het bleef allemaal ingedeeld volgens zijn smaak (op de slaapkamer van zijn ouders na, die werd gedecoreerd door moeders Presley. In de kelder een geel-blauwe 'mediakamer' met drie tv's, een jungle room met binnenwaterval, een eetkamer met zilverwerk uitgestald op de tafel, een entertainmentkamer met een pooltafel... en dan hebben we het niet eens over de omliggende gebouwtjes gehad die onder meer een racketball-zaal bevat.

Meer dan het huis

Een bizarre ervaring is een bezoekje wel. Naast het huis is er ook een uitgebreide tentoonstelling van Elvis' gouden platen, pakken, films (over de downfall van de superster wordt overigens niets gezegd) en het eindigt allemaal bij het einde: het einde van zijn leven en dus zijn graf in de meditatietuin. Fan of niet, dat zien is een bijzonder moment.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Sun Studio

Een stuk verder Memphis in, ligt de Sun Studio waar - laten we er geen doekjes om winden - Sam Phillips de rock 'n roll groot maakte. Een kleine opnamestudio met bijbehorende controleruimte en dat is het... Het is volledig ingericht (en zelfs nog in gebruik!) zoals in de tijd dat onder meer Johnny Cash en dus Elvis Presley hun carrière begonnen.

Sam Phillips

De man achter de studio en bijbehorend Sun-platenlabel was Sam Phillips. Hij geloofde niet zo in de term 'producer' en was vooral talentspotter en ster in het beste naar boven halen in de artiesten die kwamen opnemen in zijn studio.

Leuk is dat hij het in eerste instantie niet zag zitten in ene Elvis Presley die auditie kwam doen en slappe popliedjes wilde spelen. Pas een tijd later knoopte hij de stem van Elvis aan de sound en een legende was geboren. Dat is echt nog maar een van de heel veel verhalen uit de Sun Studio.

Ster advertentie
Ster advertentie