Ekdom In De Ochtend

Dit is waarom je klokken ineens 5 minuten achterlopen

  1. Nieuwschevron right
  2. Dit is waarom je klokken ineens 5 minuten achterlopen

Zonder grap: praktisch alle klokken aangesloten op het elektriciteitsnet lopen ineens achter. Daar is een reden voor!

Is het jou ook opgevallen dat de klok op de magnetron en je oude wekkerradio ineens zo'n 5 minuutjes achterlopen? Je bent niet gek aan het worden en er is niks mis met je apparaat die al jaren trouwe dienst doet. Er is een reden voor!

Storing

Alle klokken aangesloten op het elektriciteitsnet lopen 5 minuten achter. Dit is waarom!

Het komt door een storing in Zuid-Oost Europa, waardoor klokken die aangesloten zijn op het elektriciteitsnetwerk niet snel genoeg lopen.

Zo werkt het

Het werkt zo. De klokken krijgen impulsjes waardoor ze weten hoe snel ze moeten lopen door de wisselstroom. Normaal gesproken wisselt de stroom altijd 50 keer per seconde van plus naar min, 50Hz dus. Maar sinds half januari is dat door de storing níet 50Hz! Daardoor lopen de klokken op het elektriciteitsnet dus net iets te langzamer, want de wisselstroom gaat minder dan 50 keer per seconde heen en weer.

Even bellen met wetenschapsjournalist Adriaan ter Braack:

Adriaan legt uit: zo werkt Hz uit je stopcontact waardoor je klok ineens achter loopt

Deze week verholpen?

Die afwijking in het aantal Hz komt door een conflict tussen aanbieders in zuid-oost Europa dat zijn effect heeft op ons elektriciteitsnetwerk. Inmiddels is het euvel dus gevonden en kan het opgelost worden. Kan. Want wanneer en hoe is allemaal nog enorm onduidelijk.

Ster advertentie
Ster advertentie