Ekdom In De Ochtend

Muziek uit Nashville: Ryman Auditorium

  1. Nieuwschevron right
  2. Muziek uit Nashville: Ryman Auditorium

Het podium in Nashville waar misschien wel de meeste supersterren hebben opgetreden is de Ryman Auditorium en laat Gerard daar nou net met zijn neus in de boter vallen.

Dat is lekker! Heel toevallig was tijdens Gerards bezoekje aan het legendarische Ryman Auditorium de zogenoemde UMG bezig. De wat!? Een showcase waarbij de allergrootste countrysterren allemaal een liedje gaven. Een van de meest exclusieve kijkjes in de Amerikaanse muziekbizz. En ook al ken je niet alle artiesten, je kunt er niet omheen dat het heel, héél goed gespeeld is.

Dus op zich al een goede ochtend/begin middag, maar als je stilstaat bij de concertzaal zelf, is dat al reden genoeg voor een bezoek en een bestempeling als 'Holy Ground'.

Ryman Auditorium

In het kort: het Ryman Auditorium is in 1892 geopend als een kerk en is uitgegroeid tot een van de belangrijkste concertzalen van Amerika, maar zeker van Tennessee. Zo werd er ook de eerste radioshow in The States gemaakt (na een start op een klein zolderkamertje, maar toch) en droeg het daarom een tijd lang ook de naam Grand Ole Opry House. In '74 kreeg het zijn huidige naam, waarbij het vernoemd werd naar Thomas Ryman, een grote meneer in de geschiedenis van Nashville.

Quote

Playing the Ryman Auditorium is like playing inside an acoustic guitar.

Keith Urban

Akoestiek

Er hebben echt honderden supersterren opgetreden in het Ryman Auditorium en het podium is een soort bucketlist-item voor een grote groep muzikanten geworden. Maar waarom willen ze er allemaal spelen? Een van de dingen is dat het gewoonweg een hele fijne, goede zaal is om in te spelen. Akoestisch is het zo warm en technisch is er nooit wat mis. Verder kan er een behoorlijk aantal mensen in, zonder dat het een gigantische massa wordt. Als artiest is het een warm bad na een koude dag in Nashville vol sneeuwstormen.

Johnny Cash

Wanneer er supersterren naar een zaal komen, moeten er verhalen ontstaan. Johnny Cash bijvoorbeeld nam er zijn Johnny Cash Show op, maar jaaaaaren daarvoor begint zijn verhaal met het Ryman. Toen hij als klein jongetje met school op excursie ging, kwam hij in de zaal voor het eerst June Carter tegen. Op dat moment werd hij verliefd op het meisje en besloot hij met haar te trouwen. Jaren later zei hij dat ook tegen haar in diezelfde Ryman-zaal en zo geschiedde enige tijd later...

Ster advertentie
Ster advertentie