Ekdom In De Ochtend

#stoepkrijtdag: stop het stoepkrijtverbod

  1. Nieuwschevron right
  2. #stoepkrijtdag: stop het stoepkrijtverbod

Wat blijkt: stoepkrijten blijkt in veel gemeentes officieel verboden. Dat is belachelijk! Daarom, woensdag 5 april: STOEPKRIJTDAG!

Ja, je leest het goed! Dankzij de Haagse GroenLinks fractievoorzitter Arjen Kapteijns kwam een wet of regel onder aandacht van De Bond Tegen Vertrutting. Het is namelijk zo dat je in Den Haag en veel andere gemeenten officieel niet mag stoepkrijten. Of het nu een prachtig kunstwerk door een meer dan capabele kunstenaar, een stokpoppetje door een 5-jarige of een hinkelbaan voor de deur is... Het is verboden. Raar!

Stoepkrijt = grafitti!?

Het blijkt dat stoepkrijt onder dezelfde regelgeving valt als graffiti en dat als de wetboekjes erbij worden gepakt, kunstenaars met regelmaat weg worden gestuurd. Arjen Kapteijns legt uit:

Om te stoepkrijten in Den Haag moet je een vergunning hebben. Belachelijk, vindt GroenLinks

Wat betreft GroenLinks moet dat "kinderachtige" verbod nu van tafel, want het is een typisch gevalletje "doorgeschoten regelgeving".

Quote

Je moet dus als 6-jarige in Den Haag van tevoren schriftelijk toestemming hebben van het College van Burgemeester en Wethouders om een hinkelbaan te mogen aanbrengen voor je huis.

Arjen Kapteijns, GroenLinks Den Haag

Arjen heeft er alle begrip voor dat het gebruik van bepaalde stoffen zoals verf en teer in de openbare ruimte verboden is. Maar voor stoepkrijt moet een uitzondering komen, want dat is met een goede regenbui gewoon weggespoeld en niet schadelijk voor het milieu.

Woensdag 5 april: STOEPKRIJTDAG

Op de Facebookpagina van De Bond Tegen Vertrutting kwam zo veel bijval dat Gerard het er niet bij kon laten zitten en actie moest ondernemen. Daarom is woensdag 5 april STOEPKRIJTDAG! Allemaal de stoep op met je krijtje en stuur een foto van jouw stoeptekening in het Facebook-event. Meld dan ook meteen dat je "gaat".

>> Meld je aan voor het Facebook-event van Stoepkrijtdag

Stoepkrijter des Vaderlands

Gerard deed met Ekdom in de Ochtend ook mee uiteraard en nodigde Gert-Jan van der Kooij, Stoepkrijter des Vaderlands, uit om de NPO Radio 2-stoep onder handen te nemen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Maar het is ook helemaal oké als je wat minder tekentalent is, want iedereen mag de straat op met zijn krijtje op stoepkrijtdag! Als we de social media zien, gaat dat heel goed, want stoepkrijten is een grondrecht!

>> Check de foto's op het Facebook event
>> Kijk op Twitter op #stoepkrijtdag
>> Kijk op Instagram op #stoepkrijtdag

Begin is er

Klein stipje aan de horizon: in Leiden, Utrecht en Apeldoorn zijn de regels al aangepast. Dat belooft toch weer wat goeds voor de rest van Nederland. Stoepkrijtdag is een succes!

Ster advertentie
Ster advertentie