Ekdom In De Ochtend

Pete Waterman, de hitmachine van de 80s

  1. Nieuwschevron right
  2. Pete Waterman, de hitmachine van de 80s

Gerard gaat op bezoek bij platenproducer Pete Waterman, die man die eigenhandig verantwoordelijk is voor dik honderd Britse top 10-hits en de carrières van onder andere Kylie Minogue en Rick Astley.

Aan de lopende band

Wanneer je in de jaren '80 de radio aan hebt staan, kun je niet heen om de hitfabriek die Stock, Aitken & Waterman heet. Dat klinkt als een duur advocatenkantoor, maar in werkelijkheid gaat er achter deze drie namen een ware hitfabriek schuil. Mike Stock, Matt Aitken en Pete Waterman produceren aan de lopende band hits voor iedereen die er eentje nodig heeft: Neighbours-acteurs Jason Dononvan en Kylie Minogue, meidengroep Bananarama, newwaveband Dead Or Alive, discokoningin Donna Summer en natuurlijk Rick Astley.

In een uurtje klaar

De feiten liegen er niet om: niemand verkocht aan het einde van de 80s zoveel platen als PWL, de platenfirma van Pete Waterman. In een goede week slagen Waterman en zijn kompanen er zelfs in om vijf nummer 1-hits in een week eruit te poepen. Vijf! "Ik gaf Rick Astley een uur de tijd om 'Never Gonna Give You Up' op te nemen", weet Waterman nog. "En de middag erna was Bananarama aan de beurt en diezelfde avond Peter Burns van Dead Or Alive."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De liefde voor muziek

Het geld stroomt binnen bij PWL. De heren verkopen veertig miljoen platen en zijn goed voor honderden hitparadenoteringen wereldwijd. "Je doet het niet voor het geld, je doet het omdat je van muziek houdt", beweert Pete stellig. "Als je het alleen voor het geld doet, hou je het nog geen vijf minuten uit in de muziekindustrie." Het draait dus allemaal om het liedje. "Ik kan in vijf minuten tijd een liedje voor je schrijven, maar dan is het geen goeie. Je schrijft een liedje met een reden. Zoals JP Cooper, Dua Lipa en Martin Garrix dat nu heel goed doen."

Ster advertentie
Ster advertentie