Ekdom In De Ochtend

Gerard was er! The famous Abbey Road Studios

  1. Nieuwschevron right
  2. Gerard was er! The famous Abbey Road Studios

Heilige grond die ie-de-re muziekliefhebber kent: Abbey Road. Gerard was er en speelde zelfs piano!

Vooraf vroegen we Gerard naar waar hij het meeste zin in had om te doen in Londen. Er werd even getwijfeld, even nagedacht en toen kwam hij uiteindelijk toch uit bij... het bezoek aan Abbey Road Studios. Dinsdagmorgen was het zo ver: na een busreisje van zo'n twintig minuten wandelde hij via het legendarische zebrapad naar de minstens zo legendarische studio die zijn naam te danken heeft aan het legendarische Beatles-album.

Zeiden we al dat het een legenarische plek was?

Hoewel technisch gezien iedereen een opnameruimte kan boeken in de studio, is een bezoek met rondleiding iets wat echt voor de happy few is. Gerard mag zich na zijn Hall of Fame-trip bij die happy few rekenen.

Studio One

Zo stond Gerard ineens middenin de gigantische Studio One waar The Beatles, Duran Duran, Massive Attack, Ed Sheeran, Wings, maar ook heel veel soundtracks voor de grootste Hollywood-producties werden en nog steeds worden opgenomen.

Deze ruimte is in de loop van tijd behoorlijk veranderd, want het werd gebouwd als een soort art deco concertzaal, maar zoals de mensen van Abbey Road Gerard vertelden: 'it looked great, it sounded shit'. Dat werd dus veranderd en sindsdien lijkt de look en feel van de ruimte niet meer veranderd. Technisch wel, want zelden zag Gerard zo veel knopjes in één technische ruimte.

Studio Two

Was één al mooi, was studio twee waar Gerard helemaal gek werd. Deze plaats was een klein beetje kleiner, maar wat knusser, maar minstens zo groots in status. Nog meer Beatles, maar ook Paolo Nutini, Pink Floyd, Kate Bush, Toto, David Bowie, Mick Jagger, Radiohead, Blur, Muse, Adele, Manfred Mann, Cliff Richard en heel veel meer werd híer allemaal opgenomen.

Je voelt de geschiedenis hangen in de ruimte en ruikt bij wijze van spreken The Beatles nog toen ze 'Let It Be' opnamen.

Holy ground

Het is met recht holy ground, want aan de vloer is nooit wat veranderd. Nooit een nieuwe laklaag, was of schuurpapiertje erover, want dat zou de akoestiek van de ruimte kunnen veranderen en dat is precies níet wat je wilt hebben, want daarvoor komen de bands juist. Je kunt dus misschien nog de strepen van de flightcase van het drumstel van Ringo ontcijferen.

Nooit vergeten

Vroeger, nu, in de toekomst... wat een bijzondere plek blijft Abbey Road voor de muziekliefhebber. En Gerard was er en dat zal 'ie nooit, nóóit vergeten!

Er is zó veel meer

Wil je echt alle details weten over Abbey Road? Check dan de site van Abbey Road, want die staat bomvol geschiedenis.

>> Naar de site van Abbey Road voor heel veel meer info

Ster advertentie
Ster advertentie