Ekdom In De Ochtend

100 Club: de wieg van de punkmuziek

  1. Nieuwschevron right
  2. 100 Club: de wieg van de punkmuziek

Gerard neemt een bezoekje aan Club 100. Het is er smoezelig en ruikt er naar verschraald bier, maar dat is precies wat het moest zijn!

Waar het al-le-maal begon

Het contrast kan bijna niet groter, want tussen alle dure winkels, chique boutiquejes en ouderwets uitziende apothekerszaken op Oxford Street in Londen ligt Club 100, dat wordt gezien als dé plek waar punkmuziek mainstream werd. Alle beroemde punkers traden er een keertje op: Sex Pistols, The Clash, Sham 69, The Damned en talloze anderen. "De meeste punkers zullen het erover eens zijn dat dit de plek is waar het allemaal begonnen is", zegt eigenaar Jeff Horton tijdens het bezoek van Gerard.

Punk McCartney

Wanneer Club 100 in 1942 zijn deuren opent is het jazz wat er de klok slaat, maar het roer gaat in 1976 compleet om wanneer de punk booming is in Groot-Brittannië. De gemiddelde bezoeker moet in die periode niks hebben van de muziek die Paul McCartney dan uitbrengt met zijn band Wings, al wil de ironie dat het juist deze ex-Beatle is die voorkomt dat de deuren van het punkhol definitief gesloten worden. Jeff: "Dat heeft geholpen om te belichten hoe belangrijk het hier gebeurt."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Is punk dood?

In een wereld waarin alles opgekocht wordt door grote bedrijven, is Jeff er trots op dat zijn historische muziekpodium nog een belangrijke plek inneemt in Londen. "Erfenis en cultuur zijn geen dingen die je kunt kopen, die moet je mettertijd verdienen", vindt Jeff. "Bij punk draait het er niet om een gitaarriff en hoe je haar zit, maar het gaat om de attitude. Weten wat er gaande is in de wereld, dáár gaat het om. Als je naar de wereld kijkt, zie je dat er eigenlijk weinig veranderd is. Punk is nog steeds relevant, het klinkt alleen anders."

Ster advertentie
Ster advertentie