Ekdom In De Ochtend

Verkiezingscolumn Dolf Jansen: Plassterk, #elkestemtelt en 'laaghartig tuig'

  1. Nieuwschevron right
  2. Verkiezingscolumn Dolf Jansen: Plassterk, #elkestemtelt en 'laaghartig tuig'

Vlijmscherp als elke week!

Dolf Jansen beschouwt woensdags altijd voor op de verkiezingen van 2017. Mocht het je allemaal net te snel gaan en wil je het in alle geuren en kleuren in je opnemen, dan kun je 'm hieronder rustig nalezen.

Elke stem telt

Afgelopen maandag lanceerde de heer Plasterk, hoedendrager van het jaar 2012 en een man wiens spiegel naar het schijnt zo vaak gebruikt wordt dat ie sneller slijt dan de radio2-microfoon van Gerard, afijn, die excellentie lanceerde de website elkestemtelt. Om vooral jongeren op te roepen te gaan stemmen, over precies drie weken. Schandelijk trouwens, als ik dat even mag zeggen, dat niet iemand uit de media, zeg een Tim Hofman, al weken geleden met zoiets gekomen is, wat denken ze wel, bij dat BNN-VARA, en allemaal van mijn belastingcenten ook nog uitroepteken.

Ik denk dat Plasterk gelijk heeft, dat elke stem telt. Dat is een beetje het idee van democratie, dat elke stem telt, en ook nog voor een. Ik bedoel een stem. Dat heette ooit ‘one man one vote’, maar goed, toen ontstond een kleine 100 jaar geleden het vrouwenkiesrecht en vanaf dat moment is alles mogelijk. En dat bedoel ik positief. Ik hoop ook op veel vrouwelijke ministers in de nieuwe coalitie-regering: meer gevoel, minder haantjes gedrag, meer empathie, minder machismo, plus hun dienstauto wordt bestuurd door een man waarmee ze geen tijd verspillen aan inparkeren maar gelijk lekker aan het regeren kunnen slaan. Win-win, lieve luisteraar!

Ik ben gelijk gaan googelen op Elke stem telt. Mijn eerste match was, letterlijk, een kerstverhaal over een man die graag burgemeester wilde worden, daarom op kerstavond belangrijke gasten bij hem thuis uitnodigde, door omstandigheden ook een dakloze, een bijstandsgezin en een hoer over de vloer krijgt, probeert ondanks alles zijn baantje te scoren, maar uiteindelijk alleen en met lege handen over blijft. Ik kreeg er niet direct een keiharde kerstpiek van, maar vond het wel symbolisch. En kan me voorstellen dat Plasterk zich afvraagt welke middelgrote plattelandsgemeente hem nu nog als burgemeester zou willen.

Een achttal klikjes later was ik op telegraaf.nl, waaruit ik quote: Ook op sociale media zoals Facebook plaatst de campagne informatie over de stembusgang, zoals de tijdstippen waarop gestemd kan worden.

Ik denk dan echt dit is fuckin’ cutting edge hoor, wat hier kwa internetcommunicatie even gebeurt, dat je gewoon schaamteloos de tijdstippen van de stembusgang op motherfokkin Facebook zet. Gewoon, open en bloot en interactief. Dat je als je bijvoorbeeld jong bent en ergens in je buurt een internetaansluiting hebt, of een modem of hoeheetdattegenwoordig, of dat je van je ouders even mag inbellen, dat je dan gewoon lid kunt worden van dat Facebook, want dat is tegenwoordig echt hipperdepip, en dat je dan, op Facebook, of via Facebook, of al Facebookende, als je de goeie bladzijde weet te vinden, gewoon de tijden kunt zien waarop je de stembusgang kunt maken. Of betreden, hoewel stembusgang dan ineens klinkt als een donker steegje, waar je niet alleen kunt stemmen, maar je je ook even snel kunt laten aftrekken door Frits Wester.

Sorry.

Dit was nergens voor nodig. Maar ik dacht, als dhr Wilders RTL-nieuws ‘ongelooflijk laaghartig tuig’ noemt, mag ik toch wel de suggestie wekken dat er plekken zijn in Nederland waar je door wat verdwaalde tv-persoonlijkheden even snel….afijn, de politiek.

Op de site Rijksoverheid.nl gekomen was het trouwens niet zo dat ik meteen met open mond en hardkloppend democratisch hartje in dat geinige filmpje terechtkwam waarin een meneertje in een strak bruin kostuum loopt te kutten met ballonnen en gewichten, als in een heel slechte SBS-versie van Het beste idee van Nederland. Het was behoorlijk zoeken en scrollen. Ik voelde me een beetje Henk Krol verdwaald in zijn eigen pensioenplannen.

Los van het bovenstaande is het trouwens wel gewoon waar. Elke stem telt. En vooral jouw stem. Denk gerust even iets verder dan de slogans, de tweets en de jij-bakken, denk gerust even aan het soort land, het soort samenleving waarin je je happy zou voelen. En tel, als inwoner van dit gave land, dan je zegeningen en breng je stem uit.

Onder de goede stemmers verloten wij van Ekdom in de Ochtend: de heer Plassterk! Tot volgende woens.

Ster advertentie
Ster advertentie