Ekdom In De Ochtend

Wat moet je doen tegen die irritante fruitvliegjes?

  1. Nieuwschevron right
  2. Wat moet je doen tegen die irritante fruitvliegjes?

Bah! Wat Gerard ook probeert, hij krijgt die wolk fruitvliegjes maar niet uit zijn huis weg. Entomoloog Jeroen had gouden tips om ze weg te krijgen.

Twente heeft er last van, las Gerard in de krant, maar bij Huize Ekdom is het niet anders: fruitvliegjes! Hele wolken hangen rond en da's ronduit vies. Daarom wilde Gerard voor eens en altijd weten hoe hij nou van die beestjes afkomt.

'Vliegenmekka'

Dan kun je niemand beter hebben dan entomoloog en fruitvlieg-expert Jeroen Alkema. Hij vertelde dat fruitvliegjes lekker gedijen in warme en vochtige lucht. Laat dat nou net het geval zijn de laatste dagen. Dat verklaard waarom er zo veel zijn nu! Als je dan een raam open hebt en fruit in huis hebt wordt het een 'vliegenmekka', zoals Jeroen het noemt.

Overal fruitvliegjes! Wat doe je ertegen?

Maar dan weet Jeroen vast ook hoe je van fruitvliegjes afkomt!

Fruitvliegjes voorkomen

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, dus laten we beginnen om die beestjes überhaupt niet je huis in te krijgen, want als er één is, komen er sowieso meer. Hoe dan!?

  • Werk hygiënisch. Klinkt logisch, maar is écht zo. Elk kruimeltje op het aanrecht of elk druppeltje wijn in een wijnglas trekt fruitvliegjes aan.
  • Beetje in het verlengde van bovenstaande: leeg bierflesje? Omspoelen en wegzetten, want bier is gegist, dus extra aantrekkelijk voor fruitvliegjes.
  • Fruit in huis afdekken. Dan komt die aantrekkelijke geur minder snel bij de fruitvliegjes.
  • Gebruik een vuilnisbak met deksel en hou die goed dicht. Is er één binnen, komen er sowieso meer.

Fruitvliegjes weg krijgen

En wat als ze toch binnen zijn? Dan wordt het toch 'genezen' met dingen als...

  • Maak een wespenval (zo'n kapotgeknipte colafles bijvoorbeeld, het internet staat er vol mee) met als aantrekkingsmiddel een fermentatieproduct als een restje wijn.
  • Opzuigen met de stofzuiger. De vliegjes overleven de reis de stofzuigerzak in zelden.
  • Schaaltje op het aanrecht met appelazijn met een drupje afwasmiddel erbij. De azijn trekt de vliegjes aan, maar door het afwasmiddel blijven ze plakken aan de vloeistof.

Hopelijk helpt het!

Ster advertentie
Ster advertentie