De Wild In De Middag
KRO-NCRV

Jesse Klaver over plastic: 'Overheid moet nu optreden'

  1. Nieuwschevron right
  2. Jesse Klaver over plastic: 'Overheid moet nu optreden'

Ruud heeft voor Wereldmilieudag zijn programma eenmalig omgedoopt tot De Wild Onder Water. Hij belt onder water met GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver om te horen wat hij doet tegen de plastic soep.

Plasticgebruik in Huize Klaver

Eén van de grote problemen van deze tijd is de grote hoeveelheid plastic die door mensen in het milieu belandt. Ruud is benieuwd hoe Jesse Klaver tegen dit probleem aankijkt en belt hem. Wat doen ze in huize Klaver om de plastic soep te bestrijden? "We proberen na te denken over hoe we ervoor kunnen zorgen dat we zo min mogelijk plastic gebruiken. Dat als we bijvoorbeeld boterhammen meenemen naar het werk, dat we dat verpakken in herbruikbare zakjes."

Oplossing van het plastic-probleem

De politicus vindt dat er vaak naar burgers wordt gekeken als het gaat over het oplossen van dit soort problemen, maar volgens hem ligt de verantwoordelijkheid bij iemand anders: "Ik denk echt dat de overheid nu moet optreden. Dat betekent bijvoorbeeld dat we niet moeten wachten met het instellen van statiegeld op plastic." Een grote hoeveelheid plastic in zee is volgens Klaver afkomstig van schepen: "Die moeten betalen om hun afval af te geven in de haven. Dat dumpen ze dan gewoon in zee. Dat moeten we harder aanpakken."

Bewust leven

De GroenLinks-leider heeft nog wel een tip over hoe iedereen een steentje kan bijdragen aan een beter milieu: "Probeer bewust te leven. En vraag van je overheid of ze actie onderneemt. De afgelopen jaren is er steeds gezegd: 'een beter milieu begint bij jezelf'. Dat is allemaal leuk en aardig, maar ondertussen kunnen hele grote bedrijven blijven vervuilen en kan al ons eten verpakt blijven in plastic," aldus Klaver.

Beluister het hele gesprek met Jesse Klaver hier terug:

Jesse Klaver: "Ik schrik elke keer weer hoeveel er in plastic zit"

De Wild Onder Water

Speciaal voor Wereldmilieudag heeft Ruud de Wild zijn programma De Wild In De Middag omgedoopt tot De Wild Onder Water. Ruud en zijn team maken twee uur lang radio vanuit het voormalig haaienbassin in Emmen om aandacht te vragen voor de plastic soep en de stijgende zeespiegel.

Foto omslag: Bullet-Ray

Ster advertentie
Ster advertentie