De Wild In De Middag
KRO-NCRV

Dierendokter Martin: 'Mensen hebben in coronatijd te snel een huisdier genomen'

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Dierendokter Martin: 'Mensen hebben in coronatijd te snel een huisdier genomen'

Terwijl Nederland in lockdown zat, besloten talloze mensen om een huisdier te nemen. Maar nu de coronaregels versoepeld zijn, blijken veel dieren daar de dupe van te worden, vertelt dierendokter Martin aan Ruud de Wild.

"We hebben in de coronatijd veel meer huisdieren genomen", vertelt dierendokter Martin tijdens De Wild in de Middag. Zo zijn er op dit moment 2 miljoen honden en ruim 3 miljoen katten in Nederland. En hoewel die dieren voor gezelschap zorgden in tijden van lockdown, worden we nu geconfronteerd met veel eenzame huisdieren, die thuis achterblijven terwijl hun baasjes weer denken aan vakanties en uitgaan. "Heel tragisch", vindt Martin, "de liefde voor het dier schiet dan af en toe toch tekort."

Opvoeding voor dier én mens

Om die reden vindt de dierendokter het tijd om mensen op te voeden over de verantwoordelijkheid voor het hebben van een huisdier. Daarnaast pleit hij voor het invoeren van een wet die je een test laat afleggen voordat je een dier in huis mag nemen. "Op dit moment zijn huisdieren voor de wet goederen, net als een strijkijzer", legt Martin uit. "Wanneer mensen goedkeuring moeten krijgen om een dier te houden, dan voorkom je dit soort zaken."

Een ander probleem is een gebrek aan opvoeding van de dieren die tijdens de pandemie zijn aangeschaft. Hondenscholen moesten in de lockdown hun deuren sluiten, waardoor er volgens de dierendokter de nodige 'coronahondjes' rondlopen, die niet opgevoed zijn. "Je hebt nu hondjes die een beetje asociaal zijn en mensen die er niet meer zoveel tijd voor hebben. Dat begint een beetje mank te lopen."

Toch is er niet alleen maar slecht nieuws te melden over huisdieren die zijn aangeschaft tijdens coronatijd, benadrukt Martin. "Er is ook een positieve kant: veel mensen hebben ook beseft hoe fijn het is om een huisdier te hebben."

Bekijk het hele gesprek hieronder:

Video niet beschikbaar

De Wild in de Middag

De Wild in de Middag; van maandag tot en met donderdag tussen 16.00 en 18.00 uur op NPO Radio 2, met Ruud de Wild. Een programma dat je op een eigenzinnige, prikkelende en humoristische manier meeneemt in de waan van de dag.

Ster advertentie
Ster advertentie