De Staat van Stasse
KRO-NCRV

Striptekenaar Aimee portretteert vluchtelingen op Lesbos

  1. Nieuwschevron right
  2. Striptekenaar Aimee portretteert vluchtelingen op Lesbos

Op het Griekse eiland Lesbos verblijven nog steeds duizenden vluchtelingen. Journalisten en fotografen zijn er niet welkom, maar striptekenaar Aimee de Jongh mag gewapend met potlood, pen en papier de situatie daar wel tekenen. Binnenkort zijn haar strips in de NRC te zien en speciaal voor De Staat van Stasse, houdt ze deze week een audio-dagboek bij.

Wat Aimee ziet, hoort, ruikt en proeft op het eiland maakt diepe indruk op haar. Duizenden vluchtelingen, waaronder veel kinderen, zitten in overbevolkte kampen.Velen van hen wachten al meer dan een jaar op hun asielaanvraag en vaak is dat in mensonterende leefomstandigheden. De zogenoemde wachtkamer van Europa blijft groeien.

In het kamp Kara Tepe leven ook veel kinderen. Aimee vertelt dat ze het schokkend en ontroerend vindt om al die kinderen te zien rennen en spelen. "Wat het zo schrijnend maakt is dat je niks voor ze kan doen. Niemand kan eigenlijk iets voor ze doen". Op het plein in het kamp heeft Aimee een aantal kinderen geportretteerd. Neem hieronder een kijkje in haar schetsboek!


Dag 1: De kinderen op het pleintje

Aimee op Lesbos

Dag 2: Als striptekenaar mag je overal komen


Dag 2: als striptekenaar mag je overal komen

Dag 3: De tekening van Elnaz

Dag 3: Tekening van Elnaz

Dag 4: Het Afghaans protest

Dag 4: Het Afghaans protest

Ster advertentie
Ster advertentie