De grote Radiocollecte voor KWF

Dennis Wilts dochter kreeg op 2-jarige leeftijd kanker: 'Hebben hard moeten knokken'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dennis Wilts dochter kreeg op 2-jarige leeftijd kanker: 'Hebben hard moeten knokken'

Tijdens De grote Radiocollecte voor KWF gaan Jan-Willem en Jeroen naar verschillende wijken in Nederland om te collecteren. Vanavond is het de beurt aan Hengelo, waar ze hulp krijgen van niemand minder dan Dennis Wilt. De meteoroloog krijgt bijna 20 jaar geleden de schrik van zijn leven als zijn dan 2-jarige dochter Jolijn acute lymfatische leukemie blijkt te hebben.

Het begint met symptomen bij zijn peuterdochter, die op het eerste gezicht vrij onschuldig lijken. "Wat klachten die wel vaker voorkomen bij kinderen", vertelt de weerman. "Toen bleek ineens dat ze acute lymfatische leukemie had. En dan staat je wereld op de kop."

'21 jaar en springlevend'

Een lang traject in het ziekenhuis volgt. "Dan krijg je een agenda voor 2 jaar met allerlei behandelingen, chemokuren en nou ja, je kunt het allemaal niet bedenken. Je weet niet wat er dan gebeurt", vervolgt Wilt.

Jaren vol onzekerheid volgen, maar Jolijn groeit uit tot een kerngezonde jonge vrouw. "Ze is nu 21 jaar, springlevend, studeert in Nijmegen en het is echt een top wijfie. Maar daar hebben we heel hard voor moeten knokken", zegt Wilt, waarna hij wijst op de goede medische zorg en medicatie die op dat moment al beschikbaar is. "Zouden we nog ongeveer 20, 30 jaar terug in de tijd zijn, dan had ze dat waarschijnlijk niet overleefd."

Onderzoek kan overlevingskans verder verhogen

De overlevingskans van patiënten is in de afgelopen decennia flink gestegen, maar ruimte voor verbetering is er helaas nog wel. En voor die ontwikkeling is onderzoek nodig en dat kost dan weer een hoop geld. Doneren blijft dus hard nodig. "KWF is ontzettend belangrijk daarin, en ja, ons geld", benadrukt de meteoroloog. "Wat we ook doen: of we nou een fietstocht organiseren, of iets klein kleinschaligers in de buurt, of een collectebus vullen, het is allemaal heel erg belangrijk. Dat geld is heel hard nodig om uiteindelijk steeds beter resultaat te bereiken."

Nu gaat er natuurlijk al een hoop geld om in de farmaceutische industrie en bij zorgverzekeraars. Ook bij Wilt schuurt dat wel eens, maar "onze zorg is er al behoorlijk kostbaar", voegt hij daaraan toe. "Dat geld komt heel heel goed terecht, want het aantal gevallen met kanker neemt toe, maar gelukkig neemt ook de overlevingskans door dit soort onderzoeken ook enorm toe", vervolgt hij. "Dus ik zou zeggen: 'Gewoon volstoppen die collectebus.' We willen maar één ding natuurlijk: die rotziekte ooit een keertje de wereld uit helpen en niet meer al die ellende meemaken."

Dochter weerman Dennis Wilt had op 2-jarige leeftijd acute lymfatische leukemie: "Ze is nu 21 jaar, springlevend"

Video niet beschikbaar

Wil jij vanavond graag meehelpen? Stap dan samen Jan-Willem, Jeroen en andere luisteraars in onze collectebus en collecteer mee voor KWF! Meld je aan via deze link.

De grote Radiocollecte voor KWF

NPO Radio 2 zet zich vanaf maandag 4 september een week lang in voor KWF Kankerbestrijding. Tot en met vrijdag 8 september maken de dj’s zich onder de noemer De grote Radiocollecte voor KWF sterk voor het goede doel en helpen zij collecteren tijdens de KWF Collecteweek.

Doneer en vraag jouw favoriete plaat aan

Ster advertentie
Ster advertentie