De Extra 500

Crazy van Gnarls Barkley bezingt de dunne lijn tussen helder- en krankzinnigheid

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Crazy van Gnarls Barkley bezingt de dunne lijn tussen helder- en krankzinnigheid

We kennen Cee Lo Green van zijn megahit Fuck You, maar hij is samen met Danger Mouse ook het brein achter muziekgroep Gnarls Barkley. Ze brengen in 2006 wereldwijde hit Crazy uit en 17 jaar later is het nummer nog steeds relevant. Dit jaar staat ‘ie in de Extra 500.

Een scheiding, gebrek aan een platendeal en meer persoonlijke problemen: Amerikaanse hiphopartiest Cee Lo Green had het niet makkelijk in 2004. Tot producer Danger Mouse aan kwam zetten met de muziek voor Crazy: een spaghettiwestern-compositie die volgens hemzelf een ‘complete kopie’ is van Ennio Morricone. “Zijn productie dwong me tot diepe, retrospectieve gedachten. Ik waardeer hem daar enorm voor, want ik wist dat mijn ellende met hem een metgezel had, omdat zijn muziek zo ellendig briljant en mooi was”, vertelt Cee Lo op een conferentie van muziekrechtenorganisatie BMI. “Het was de muziek van mijn ziel. Als je er een foto van had kunnen maken, had het precies geleken op mijn interne chaos.”

Does that make me crazy? Possibly…

Crazy gaat over de dunne lijn tussen gek worden en ervan overtuigd zijn dat je gelijk hebt. “Cee Lo en ik raakten aan de praat, en ik dwaalde af naar de gedachte dat mensen artiesten niet serieus nemen totdat ze doordraaien”, vertelt Danger Mouse in een interview met The New York Times. “We zeiden dat als we dit album echt wilden laten werken, we onszelf van het leven zouden moeten beroven. Dat is hoe het publiek denkt, het is gestoord.” De mannen beginnen voor de grap verschillende manieren te verzinnen om mensen ervan te overtuigen dat ze gek zijn. Ze praten er uren over, voor Danger Mouse naar huis gaat. “Maar toen ik weg was, greep Cee Lo het gesprek aan en schreef hij Crazy, wat we vervolgens in een take opnamen. Dat is het verhaal. De songtekst is zijn interpretatie van dat gesprek.”

Rorschach

De videoclip van Crazy gaat hand in hand met de songtekst. Deze is gemaakt in de stijl van de Rorschachtest: een psychologische test aan de hand van inktvlekken, die gebruikt wordt om iemands persoonlijkheid in te schatten en eventuele psychoses aan het licht te brengen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

TikTok-hype

Crazy mag dan 17 jaar oud zijn, maar het nummer is misschien wel populairder dan ooit. Het nummer is een ware hype geworden op TikTok, waar mensen de uitdaging aangaan om het nummer te zingen. TikTok-gebruikster Natalie Jane start de trend en vergaart al snel meer dan 19 miljoen likes met haar cover.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De Extra 500

De lijst der lijsten viert dit jaar de 25e editie en is daarom eenmalig uitgebreid met 500 liedjes. Onder de noemer De Extra 500 worden de nummers 2500 tot en met 2001 gedraaid, van maandag 11 tot en met vrijdag 15 december op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie