100 uur voor KWF

Prof. dr. Wilbert Zwart over kankeronderzoek: 'Een marathon op sprintsnelheid'

foto: Emma Pot
  1. Nieuwschevron right
  2. Prof. dr. Wilbert Zwart over kankeronderzoek: 'Een marathon op sprintsnelheid'

Bioloog en onderzoeker Wilbert Zwart doet in het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam onderzoek naar naar borst- en prostaatkanker. In de Collectebus vertelt hij Annemieke en Bart over de voortgang van zijn onderzoek.

Voor Wilbert Zwart is het onderzoek naar kanker een missie geworden. Elke dag bekijkt hij met zijn collega's in het laboratorium cellen om kanker beter te leren begrijpen. Het KWF is daarbij enorm belangrijk.

'We hebben een grotere boom nodig'

Op het lab hebben ze een bonsaiboompje staan met allemaal kurken. Iedere keer dat Wilbert en zijn team een succes boeken tijdens hun onderzoek, openen ze een fles en hangen ze de kurk in de boom. Een van de successen die behaald is vanuit het onderzoeksveld in het algeheel, is bijvoorbeeld het helemaal in kaart brengen van het DNA. Op basis daarvan kun je de medicijnen bepalen. Zo bleek immunotherapie goed te werken bij bepaalde DNA mutaties. Immunotherapie zit inmiddels in het basispakket. Dat is gelukt door onderzoeksgeld van het KWF.

En hoewel de onderzoekers inmiddels een nieuwe boom nodig hebben, is er volgens Wilbert nog altijd enorm veel te doen: “We willen een wereld waarbij niemand meer overlijdt aan kanker. Dat is een team-effort. Dit is een marathon die we op sprintsnelheid moeten doen.”

100 uur voor KWF

NPO Radio 2 zet zich vanaf maandag 5 september 14.00 uur een week lang in voor KWF Kankerbestrijding. Tot en met vrijdag 9 september 18.00 uur maken vijf dj-teams 100 uur radio voor het goede doel en helpen zij collecteren tijdens de KWF Collecteweek. Wil je doneren en een plaat aanvragen? Klik hier voor meer informatie.

Ster advertentie
Ster advertentie