100 uur voor KWF

Gijs in gesprek met zieke Evert: ‘Ik heb geen kanker, maar kanker heeft mij’

  1. Nieuwschevron right
  2. Gijs in gesprek met zieke Evert: ‘Ik heb geen kanker, maar kanker heeft mij’

De 37-jarige Evert Muis krijgt in 2021 een mededeling die zijn leven op zijn kop zet: hij heeft kanker. Gijs Staverman interviewt hem over de situatie waar hij sindsdien in terecht is gekomen. Evert kreeg onlangs te horen dat hij nog maximaal drie weken te leven had. Hij overleed zes dagen later, op 16 april 2022 aan de gevolgen van kanker.

Wanneer Evert een koortsreactie heeft van zijn vaccinatie, krijgt hij een MRI-scan in het ziekenhuis. Als deze veel langer duurt dan verwacht, voelt hij de bui al hangen. "Ik heb kanker hé?', vroeg ik. Ik voelde dat ik ziek was."

Huidkanker en een tumor ter grootte van een tennisbal in zijn rug. Later krijgt hij te horen dat er uitzaaiingen in zijn botten zijn gevonden. "Ik kan niet omschrijven hoe het is als je hoort dat je kanker hebt."

Ga praten

Na de prognose heeft Evert voor het eerst in acht jaar tijd weer contact met zijn vader. "Het enige wat belangrijk is zijn de mensen om je heen. Daar kom je pas achter als je ziek bent. Het is niet dat ik niet dankbaar ben voor dat het gebeurt, maar het is jammer dat je er ziek voor moet worden. Ga praten. Want het is maar één telefoontje vanuit het ziekenhuis dat je leven kan veranderen."

Herinneringen

Niet alleen Everts mindset, maar ook zijn levensstijl is anders dan voor de prognose. Zijn leven bestaat nu vooral uit het maken van herinneringen. "Tuurlijk doe ik het voor mezelf, maar ik doe het ook voor mijn gezin, omdat ik wil dat zij ook herinneringen hebben aan mij."

Bekijk het interview met Evert hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wil je meer weten?

Op NPO Kennis is een reeks artikelen over het ontstaan, de gevolgen en de behandeling van kanker te vinden. Klik hier om de serie te lezen.

100 uur voor KWF

NPO Radio 2 steunt van maandag 6 t/m vrijdag 10 september de Collecteweek van KWF Kankerbestrijding met de actie 100 uur voor KWF. Een plaatje aanvragen kan via de NPO Radio 2-app en kost niets! Wil je toch een donatie doen ten behoeve van KWF Kankerbestrijding? Dat kan via KWF.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie