100 uur voor KWF

De ziekte van Erik Jan gaf hem nieuw perspectief: 'Ik heb nu twee verjaardagen'

foto: Emma Pot
  1. Nieuwschevron right
  2. De ziekte van Erik Jan gaf hem nieuw perspectief: 'Ik heb nu twee verjaardagen'

Bij Erik Jan in 't Veld werd eind 2018 kanker geconstateerd. De doktoren gaven hem twee jaar, maar hij is er nog, en voelt zich goed.

De 44-jarige Erik Jan is tijdens 100 uur voor KWF te gast bij Bart Arens, een goede vriend van hem. In Aan De Slag! vertelt hij over de impact van het nieuws dat hij in december 2018 kreeg.

Uit het onderzoek bleek namelijk dat de kanker vanuit Erik Jans buikvlies is uitgezaaid. Hij komt in 2019 een chemotraject terecht, maar de ziekte blijkt uiteindelijk toch terug te komen.

Nieuwe behandeling

"Na een tijdje blijkt dat de chemo niet meer doet wat hij moet doen", vertelt Erik Jan. "Welke opties zijn er dan nog over?" Inmiddels ondergaat hij een nieuwe behandeling, die neigt naar immuuntherapie. De eerste resultaten van die behandeling, die mede door het KWF wordt gefinancierd, zijn hoopgevend.

Twee verjaardagen

De ziekte heeft voor een nieuw perspectief gezorgd bij Erik Jan. "Je ziet mensen die hun verjaardag niet vieren omdat ze het niet leuk vinden om weer een jaar ouder te zijn", geeft hij aan. "Bij mij is het andersom: we hebben er weer een jaar bijgekregen."

"Ik heb twee verjaardagen in een jaar", vervolgt Erik Jan. Zijn gewone verjaardag, en de dag dat hij zijn diagnose kreeg. "Op die dag vier ik dat ik weer een jaar heb gewonnen."

Bekijk het hele gesprek hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

100 uur voor KWF

NPO Radio 2 steunt van maandag 6 t/m vrijdag 10 september de Collecteweek van KWF Kankerbestrijding met de actie 100 uur voor KWF. Een plaatje aanvragen kan via de NPO Radio 2-app en kost niets! Wil je toch een donatie doen ten behoeve van KWF Kankerbestrijding? Dat kan via KWF.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie