100 uur voor KWF

Hoe kun je kanker vroegtijdig opsporen? Gynaecoloog-oncoloog Nienke van Trommel legt het uit

foto: NPO Radio 2
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe kun je kanker vroegtijdig opsporen? Gynaecoloog-oncoloog Nienke van Trommel legt het uit

Stefan Stasse gaat in deze reportage voor 100 uur voor KWF langs bij gynaecoloog-oncoloog Nienke van Trommel in het Antoni van Leeuwenhoek. Ze legt uit hoe je verschillende symptomen van kanker kan herkennen.

"De waarheid is dat veel kankers voorkomen kunnen worden als je op tijd de voorstadia onderschept", vertelt Van Trommel. "Er zijn verschillende vormen van kanker waar je wel op symptomen kunt letten waarmee je naar de dokter te gaan."

Zelfonderzoek

Met zelfonderzoek zijn vooral tekenen van huidkanker, borstkanker, schaamlipkanker, vaginakanker en zaadbalkanker op te sporen. "De meest voorkomende kankersoort is huidkanker" ,geeft Van Trommel aan. "Huidkanker komt het meest voor op plekken van het lichaam die veel in de zon komen. Op je gezicht, armen en hoofd", vertelt ze.

Meer weten over zelfonderzoek? Lees hier een artikel van KWF

Luister hieronder naar de hele reportage:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

100 uur voor KWF

NPO Radio 2 zet zich vanaf maandag 5 september 14.00 uur een week lang in voor KWF Kankerbestrijding. Tot en met vrijdag 9 september 18.00 uur maken vijf dj-teams 100 uur radio voor het goede doel en helpen zij collecteren tijdens de KWF Collecteweek. Wil je doneren en een plaat aanvragen? Klik hier voor meer informatie.

Ster advertentie
Ster advertentie