100 uur voor KWF

Rick spreekt met Judith die is genezen van kanker: 'Ga niet zo stom zonnen'

foto: Bullet-Ray
  1. Nieuwschevron right
  2. Rick spreekt met Judith die is genezen van kanker: 'Ga niet zo stom zonnen'

100 uur voor KWF gaat ook in de nacht natuurlijk gewoon door. Rick van Velthuysen sprak vannacht met een luisteraar Judith die is genezen van kanker.

Luisteraar Judith kreeg een jaar geleden de diagnose ongeneeslijk ziek. Ze had melanoomkanker met 14 uitzaaiingen. Ze vertelt erover tegen Rick: "Doordat er zulke goede technieken zijn en de wetenschap zo ver gevorderd is, heb ik het overleefd en ben ik nu schoon. Het was bijna niet te geloven. Als ik 15 jaar terug deze ziekte had gekregen, had ik het niet overleefd."

'Ga niet zo stom zonnen'

Een melanoom is een vorm van huidkanker. Het is vaak te herkennen aan een vlekje op je huid of een veranderende moedervlek. Dit is niet altijd het geval, zo ontdekte Judith de ziekte door een knobbeltje onder haar oksel. "Als kind ben ik vaak verbrand geweest", vertelt Judith. "Door de straling van de zon is het bij mij vanzelf ontstaan. Daarom is het zo belangrijk dat mensen niet meer zo stom gaan zonnen en zich wél gaan beschermen." Doordat Judith een knobbeltje ontdekte, dacht ze in eerste instantie dat het ging om borstkanker. Een PET-scan wees uit dat het ging om huidkanker én dat het al ver was verspreid. Als Judith jongeren één ding mag meegeven is het het volgende: "Mijdt de zon. Bruiner worden is helemaal niet meer zo chique."

Immunotherapie

De doktoren stelden voor te starten met immunotherapie. Dat is een vorm van medicatie die ervoor moet zorgen dat het afweersysteem wordt versterkt. De therapie zorgt ervoor dat het afweersysteem de kankercellen herkent, opruimt en vervolgens vernietigt. Het is echter alles behalve prettig: Ik had 3 maanden lang gezwellen toen ik met de therapie bezig was. Maar na drie maanden ging het werken en werden al mijn tumoren als het ware opgezogen als in een stofzuiger. Ik ben niet eens geopereerd. Toen ik laatst naar de oncoloog ging, zei hij 'je hoeft niet meer terug te komen.'"

Hoe ging Judith om met het nieuws dat ze eigelijk niet meer lang te leven had? En heeft de ooit de hoop opgegeven? Luister het interview hieronder.

100 uur voor KWF

NPO Radio 2 zet zich vanaf maandag 5 september 14.00 uur een week lang in voor KWF Kankerbestrijding. Tot en met vrijdag 9 september 18.00 uur maken vijf dj-teams 100 uur radio voor het goede doel en helpen zij collecteren tijdens de KWF Collecteweek. Wil je doneren en een plaat aanvragen? Klik hier voor meer informatie.

Ster advertentie
Ster advertentie