100 uur voor KWF

Jolande van Lith over huidkanker en haar ervaring met Mohs-chirurgie

foto: Ben Houdijk
  1. Nieuwschevron right
  2. Jolande van Lith over huidkanker en haar ervaring met Mohs-chirurgie

Kunstenaar en schrijver Jolande van Lith bezocht vandaag Bart in de studio. Ze vertelde haar persoonlijke verhaal over huidkanker.

Een aantal jaar geleden krijgt Jolande pigmentvorming op haar gezicht en een puntje op haar neus. Dit blijkt huidkanker. Gelukkig is ze er vroeg bij want het had veel erger kunnen zijn. Ze gaat in behandeling en dankzij het KWF kan er een reconstructie worden gemaakt van haar neus. Inmiddels twee jaar verder moet Jolande elk halfjaar worden gecontroleerd, waar het telkens weer spannend is of het nieuws goed of slecht is.

Jolande vindt het belangrijk dat er meer uitleg komt over de preventie van huidkanker. Zelf is ze het bewijs dat, bijvoorbeeld, goed smeren essentieel is. Zo vertelt ze dat iedere keer dat je je verbrandt je de kans vergroot op melanoom, de agressievere variant van huidkanker. Ook is het goed te praten over de behandeling van Mohs-chirurgie en het herstelproces dat daarbij komt kijken.

Beluister het hele gesprek hieronder:

100 uur voor KWF

NPO Radio 2 steunt van maandag 6 t/m vrijdag 10 september de Collecteweek van KWF Kankerbestrijding met de actie 100 uur voor KWF. Een plaatje aanvragen kan via de NPO Radio 2-app en kost niets! Wil je toch een donatie doen ten behoeve van KWF Kankerbestrijding? Dat kan via KWF.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie