Aan de Slag!
AVROTROS

Mia & Dion in Liverpool: hoe de tekst van Burning Daylight plots waarheid werd

foto: Chantal Koolhoven
  1. Nieuwschevron right
  2. Mia & Dion in Liverpool: hoe de tekst van Burning Daylight plots waarheid werd

De dag voordat Mia Nicolai & Dion Cooper hun nummer Burning Daylight zingen in Liverpool, schuiven ze in de Engelse havenstad aan bij Aan De Slag! Ze vertellen Bart Arens over hun voorbereidingen op de eerste halve finale en hoe ze zich oprichtten na een onstuimige tijd. "We zijn zo tot elkaar gegroeid."

Aan De Slag! zendt deze week live uit vanaf Liverpool om je volledig op te hoogte te houden van het grootste muziekfestijn ter wereld: het Eurovisie Songfestival! De NPO Radio 2 studio is neergestreken in het hotel waar ook de Nederlandse delegatie zit, en natuurlijk komen ook Mia & Dion even langs.

"Ik werd wakker met een besef van, oh my god, it's happening", vertelt Mia Nicolai over het gevoel waarmee ze maandagochtend haar bed uitkwam. Na al die maanden voorbereiding is ze met Dion Cooper neergestreken in Liverpool, de havenstad waarin het duo zich dinsdagavond met Burning Daylight naar de finale op zaterdag hoopt te zingen. Dion deelt haar gevoel: "Ik ben al maanden hyped, maar nu meer dan ooit."

Vallen en opstaan

Met Burning Daylight zingen Mia & Dion een nummer over vallen en telkens weer opstaan, waarvan de tekst nu relevanter blijkt dan ooit. Het duo moest zich oprichten na twee eerste live-uitvoeringen van het nummer die niet liepen zoals gehoopt. Na de eerste optredens in Madrid en Amsterdam waren er twijfels over de zangkwaliteiten van Mia & Dion, die ze vervolgens overtuigend weg wisten te nemen met een fraai optreden bij Khalid & Sophie en tijdens de repetities in Liverpool.

Een flink staaltje veerkracht dus, dat niet zonder slag of stoot tot stand kwam. "Ik vond het echt heel pittig", legt Dion uit. "Madrid gaat mis, en dan heb je een week om jezelf weer helemaal daar te krijgen. Qua zelfvertrouwen, vertrouwen in je stem, in het team, in elkaar. En dan lukt dat, een soort godswonder, en dan ga je weer op je bek. Dat was echt pijnlijk."

'We waren onszelf aan het verliezen'

Maar na die tweede struikelpartij richten Mia & Dion zich op: hun volgende optredens klonken zeer overtuigend. "We zijn zo tot elkaar gegroeid, omdat je dit samen hebt meegemaakt", vertelt Mia. "We hebben elkaar eruit getrokken, we hebben dit zo erg samen gedaan."

Zo zorgde die ervaring niet alleen voor een sterkere band tussen de twee zangers, maar ook voor een extra belevingslaag in Burning Daylight. "Als we de song hiervoor zongen, moest ik in mijn hoofd terug naar een moment dat ik 21 was en het allemaal niet werkte. Nu hoef ik alleen maar m'n ogen dicht te doen, en ik ben een maand terug. Alle regels kloppen met wat we recent hebben meegemaakt", legt Dion uit.

"We waren onszelf echt aan het verliezen", vervolgt hij. "Maar we bleven naar oplossingen zoeken. Bij Khalid & Sophie aan tafel zitten en daar het nummer kunnen doen. En nu hier zijn, we zitten weer op onze goodbye old life-energie. Dat is helemaal te gek."

Bekijk hieronder het volledige gesprek, waarin Mia & Dion vertellen over hun voorbereidingen op de halve finale, de rituelen voor het optreden én over hoe Mia over heel de wereld Arctic Monkeys-frontman Alex Turner in kroegen bleef tegenkomen.

Video niet beschikbaar

Aan De Slag! live vanuit Liverpool

Maandag 8 t/m vrijdag 12 mei
09.00 - 12.00 uur op NPO Radio 2

Songfestival Top 50

Op zaterdag 13 mei presenteert Bart Arens de Songfestival Top 50 op NPO Radio 2. Lees hier meer over deze lijst met Songfestivalklassiekers.

Ster advertentie
Ster advertentie