Aan de Slag!
AVROTROS

Songfestivalcommentator Jan Smit over optreden S10: 'Het was pure emotie'

foto: AVROTROS
  1. Nieuwschevron right
  2. Songfestivalcommentator Jan Smit over optreden S10: 'Het was pure emotie'

Met haar optreden in de halve finale van het Eurovisie Songfestival heeft S10 volgens Jan Smit dinsdagavond diepe indruk gemaakt. De commentator blikt bij Aan De Slag! terug op het optreden.

"Dit was heel goed: wat S10 gisteren heeft laten zien was pure emotie", vertelt Smit, die samen met Cornald Maas het tv-commentaar van het Eurovisie Songfestival verzorgt. Samen met Bart Arens blikt hij terug op de eerste halve finale, waarbij S10 een van de tien deelnemers was die een plek in de eindronde van komende zaterdag heeft weten te veroveren.

Film van drie minuten

De emotie die de zangeres in het nummer legt, is volgens Smit de sleutel tot het succes van De Diepte. "Stien heeft me dus verteld dat ze de hele tijd hetzelfde verhaal in haar hoofd afspeelt. Een film", vervolgt hij. "Ze begint op het moment dat ze op die stip gaat staan en voordat ze aan de beurt is, komen er bepaalde frames in haar hoofd. Gebeurtenissen in haar leven waar ze het heel moeilijk mee had, dingen die haar heel dierbaar zijn."

Smit legt uit dat die film met belangrijke momenten in het hoofd van S10 haar door het drie minuten durende optreden heen helpt. "Je zag gisteren ook absoluut dat ze aan het genieten was halverwege, en aan het eind moest ze zich herpakken. Dan voel je dus die kwetsbaarheid, en dat hoorde je ook. Dat is wat mensen uiteindelijk ook raakt."

Spannende uitslag

Ondanks het overtuigende optreden was het toch nog behoorlijk spannend toen de uitslag van de halve finale dinsdagavond bekend werd gemaakt. Van de tien landen die doorgingen naar de eindstrijd werd Nederland namelijk als allerlaatst genoemd. "Wij waren vrij zeker van onze zaak dat S10 de finale zou halen", vertelt Smit, die medecommentator Cornald Maas toch steeds zenuwachtiger zag worden. "Die ging maar heen en weer, hij zei op een gegeven moment tegen mij: 'Het zal toch niet?' Ik dacht: nu word ik ook zenuwachtig."

Bekijk het hele gesprek hieronder:

Video niet beschikbaar

Aan De Slag! live vanuit Turijn

Je hoort Bart Arens van maandag 9 mei t/m vrijdag 13 mei live vanuit Turijn met Aan de Slag! op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie