Marianne Zwagerman verklaart veelbesproken term 'dor hout'

Heb Een Mening!

Columniste Marianne Zwagerman oogst in de coronatijd veel kritiek met haar #dorhout-uitspraken. Wat is haar bedoeling? Je hoort het in een nieuwe aflevering van Heb Een Mening.

Op 31 maart schreef Marianne Zwagerman een column voor BNR over bejaarden in verpleeghuizen die aan het einde van hun levenscyclus zitten. Iets later, in april, schreef Marianne een column over dat het coronavirus de zeis haalt door 'het dorre hout van de samenleving'. Haar mening is dat jongeren met de toenmalige coronaregels teveel moesten opofferen om ouderen te beschermen. Haar argument daarvoor is dat het coronavirus vooral voor ouderen dodelijk zou zijn. Nederlanders kwamen massaal in opspraak tegen deze uitspraak en de hashtag #geendorhout ging viraal. 

'Dor Hout'

Wat was destijds de bedoeling van Marianne met het begrip 'dor hout'? Ontbreekt het haar aan empathie? Hebben de gebruikers van de hashtag #geendorhout wel begrepen wat Marianne Zwagerman heeft bedoeld? Rick van Velthuysen gaat in een nieuwe aflevering van Heb Een Mening het gesprek aan met Marianne om daar achter te komen.

'Bloemschoen' Hugo de Jonge

Ook vicepremier en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge verzette zich de afgelopen dagen op Twitter tegen het gebruik van het begrip 'dor hout'. Ook hij blijft niet onbesproken in deze aflevering. Sterker nog, ze kiest vol de aanval en noemt hem een clowneske verschijning die totaal niet geschikt is voor zijn politieke taak. Ze voorspelt dat 'bloemschoen', zoals ze De Jonge gekscherend noemt, de verkiezingen niet zal halen en dat het CDA Pieter Omtzigt maar beter te vriend kan houden.

Luister hieronder naar de volledige aflevering: 

Schrijfster en columniste Marianne Zwagerman


HEB EEN MENING!

In de podcast Heb een mening! trekt Rick het land in om bekende en minder bekende Nederlanders uit te dagen zich uit te spreken over prangende en actuele zaken. "Ik laat geen ruimte voor grijs gebied en vage nuances. Maak van je hart geen moordkuil. Spreek je uit. Heb een mening!”, aldus Rick.

Heb Een Mening! wordt iedere eerste en derde woensdag van de maand gereleased via NPO Radio 2 en de bekende podcastplatformen.

STER Advertentie
STER Advertentie