Programma

Abbey Road bestverkochte LP van afgelopen decennium

  1. Nieuwschevron right
  2. Abbey Road bestverkochte LP van afgelopen decennium

Abbey Road van The Beatles is in Amerika de bestverkochte LP van het afgelopen decennium. Dit blijkt uit onderzoekscijfers van Nielsen Music.

En Abbey Road is niet de enige klassieker in de top 10. Sterker nog: de lijst wordt bijna volledig aangevoerd door albums uit het verre verleden. Op plek 7 vinden we The Beatles zelfs nog een keer terug met Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band. Alleen Born to Die van Lana Del Rey en Marvel-soundtrack Guardians of the Galaxy werden dit decennium uitgebracht. Hoewel laatstgenoemde louter nummers bevat uit de jaren zestig en zeventig.

De volledige top 10:

1. The Beatles - Abbey Road (558,000)
2. Pink Floyd - Dark Side Of The Moon (376,000)
3. Various Artists - Guardians of the Galaxy OST (367,000)
4. Bob Marley & the Wailers - Legend (364,000)
5. Amy Winehouse - Back to Black (351,000)
6. Michael Jackson - Thriller (334,000)
7. The Beatles - Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (313,000)
8. Fleetwood Mac - Rumours (304,000)
9. Miles Davis - Kind of Blue (286,000)
10. Lana Del Rey - Born to Die (283,000)

Iconische albumhoes

In 2019 vierde Abbey Road zijn vijftigjarig jubileum. Het was het laatste album dat The Beatles samen opnamen, hoewel Let It Be later werd uitgebracht. De plaat is niet alleen legendarisch vanwege klassiekers als 'Here Comes The Sun' en 'Come Together', de hoes is minstens zo iconisch.

De beeltenis van The Beatles op het beroemde zebrapad in Londen verschijnt al vijftig jaar op t-shirts, mokken, tassen en andere merchandise. Het is hét plaatje waarmee John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr steevast worden afgebeeld. Het is 8 augustus 1969 als de Schotse fotograaf Iain Macmillan de beroemde foto schiet. Paul McCartney komt met het idee voor de afbeelding. Hij schetst op een papiertje hoe de albumhoes eruit moet komen te zien.

Lees hier meer over het ontstaan van de beroemde albumhoes.

Introductie van de Moog

Abbey Road wordt ook bijzonder door de introductie van een nieuwe synthesizer: de Moog. George Harrison neemt het gigantische apparaat mee naar de opnamesessies voor het album In de studio in Londen ontstaat alleen een klein probleem: Harrison heeft geen flauw idee hoe hij goed geluid uit het apparaat moet krijgen. Tocht speelt het instrument uiteindelijk een prominente rol op onder meer 'Here Comes The Sun', 'Because', 'I Want You (She's So Heavy)' en ‘Maxwell’s Silver Hammer'.

Lees hier het hele verhaal over de onmo(o)gelijke synthesizer van George Harrison.

Foto omslag: artwork album cover

Ster advertentie
Ster advertentie