Wordt Rotterdam de gaststad van het Eurovisie Songfestival?

Of gaan we naar Maastricht?

Morgen weten we dan eindelijk of Rotterdam of Maastricht het Eurovisie Songfestival van 2020 mag organiseren. Of heeft een kleine onhandigheid van de organisatie ervoor gezorgd dat we nu eigenlijk al meer weten dan de bedoeling was?

Want de echte fans weten het na gisteren zeker: Rotterdam mag volgend jaar het Songfestival organiseren. En dat baseren ze op een ontdekking van een Engelse fan van het muziekspektakel. De fan zat op zijn computer wat te puzzelen met de website van Eurovision toen hij tot de ontdekking kwam, weet muziekjournalist en songfestivalexpert Stefan Raatgever. “Die voerde de naam Rotterdam in achter ‘gaststad’ in het webadres en daar was de pagina van het songfestival 2020. Helemaal kant-en-klaar.”

Schade herstellen

Het nieuwtje ging al snel rond op internet, maar even later werd het ineens een nog veel groter mysterie. De organisatie leek de schade namelijk snel te willen herstellen. “Een half uurtje later was er ineens ook een pagina over Maastricht", aldus Raatgever. "Maar die zag er zo provisorisch en snel in elkaar gezet uit, geen foto’s erbij, een paar komma’s verkeerd, dat je je afvraagt: 'Waarschijnlijk was de eerste pagina de echte die alvast was klaargezet voor morgen.”

Om deze Twitter-post te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Grootste kansen

Maar welke stad is volgens de muziekjournalist daadwerkelijk de grootste kanshebber? “Ik denk als je nuchter kijkt naar wat Rotterdam te bieden heeft, dat het daardoor bijna niet anders dan Rotterdam kan zijn", aldus Raatgever. “Dan gaat het met name natuurlijk om Ahoy, dat samen met Ziggo Dome de beste concertzaal van Nederland is. Dat is natuurlijk wel even iets anders dan het MECC in Maastricht. Wat ook een fijne zaal is, maar meer geschikt voor congressen denk ik en niet voor een spektakel van miljoenen kijkers wat het songfestival is.”

Stefan Raatgever heeft ook zo zijn ideeën over wie het Eurovisie Songestival zou moeten presenteren. Check het gesprek met Wouter en Frank hier:

Het EFS 2020 in Rotterdam?


Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op elke werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

STER Advertentie
STER Advertentie