One'sy ging naar Sam Smith en dit is haar verslag

Sam Smith betovert Amsterdam

We hoefden One'sy niet eens te vragen of ze verslag wilde doen van Sam Smith in de Ziggo Dome. Natúúrlijk wilde zij naar de man op wiens stem ze vanaf de eerste seconde verliefd werd! Dit is haar verslag van een avondje wegdromen.

Liefde op het eerste gehoor

Het was liefde op het eerste gehoor toen ik voor het eerst de stem van Sam Smith hoorde. Ik draaide in mijn radioshow 'La La La' van Naughty Boy waarin Sam het refrein zingt en besloot te onderzoeken wat de zanger nog meer in zijn mars had. Toen ik de akoestische versie van 'Latch' hoorde, wist ik dat ik hem live moést zien. In 2014 was ik maar liefst twee keer één van de gelukkigen die hem zagen optreden in het kleine People’s Place en daarna in Paradiso. Gisteravond werden Sam en ik weer herenigd in de Ziggo Dome.


Groot verschil

Ik ben nooit zo’n fan van grote zalen, omdat sommige artiesten daar totaal niet tot hun recht komen. Soulzanger Maxwells prachtige stem en nummers vervlogen bijvoorbeeld letterlijk in de Ziggo Dome. Jammer was dat. Maar Sam is inmiddels zo succesvol dat 'ie niet één maar twee (uitverkochte) shows kan geven in de concertzaal. Wat een verschil met vier jaar geleden, toen ik met een een paar honderd mensen stond te kijken naar een verlegen ‘jongetje’ met rode koontjes dat nog nooit een relatie had gehad.

Man met bagage

Sam is een man die inmiddels het nodige heeft meegemaakt: overwonnen stemproblemen, gewichtsverlies, relaties, gewonnen Grammy’s én een nieuw succesvol album. Ondanks dat zijn show iets gelikter (o.a. gesynchroniseerde danspasjes met achtergrondzanger en -zangeressen) en dramatischer (o.a. zijn opkomst en afscheid op een stoel die vanuit het podium omhoog en omlaag kwam) was, had ik het gevoel nog naar dezelfde Sam te kijken. Hij maakte contact met het publiek (“Ik heb vandaag lekker door Amsterdam gefietst en ben vier keer bijna aangereden!”) en zong nummers als 'Latch', 'Stay With Me' en 'Too Good At Goodbyes' loepzuiver.

Oude liefde roest niet

Het grote verschil met eerdere shows was het hoge gehalte gillende jongeren in de Ziggo Dome en mensen die het nodig vonden tijdens de show te Facetimen of hun hele vriendenlijst via Facebook Live mee te laten genieten, ondanks de boodschap die aan het begin van het optreden op twee schermen verscheen (‘Let’s turn off our phones tonight’). En het meisje achter me, dat ook bij gevoelige nummers als 'Scars' en 'HIM' duidelijk wilde laten horen dat zij ook kon zingen, was een lichte stoorzender. Toch denk ik dat iedereen die Sam Smith gisteren live heeft zien optreden, een goede avond heeft gehad. Ik ben nog steeds verliefd.

Je hoort One'sy iedere zaterdagavond tussen 21:00 en 00:00 uur op NPO Radio 2 tijdens onze SoulNight! Check hier meer.

Foto's: Bullet-ray

STER Advertentie
STER Advertentie