Artiest

Blaudzun

  1. Artiestenchevron right
  2. Blaudzun
Blaudzun is de artiestennaam van de Nederlandse singer-songwriter Johannes Sigmond (1974). Hij werkt jaren als achtergrondzanger en is actief in verschillende bands en projecten. Hij kiest in 2006 voor een solocarrière. De naam Blaudzun komt van de Deense wielrenner Verner Blaudzun. "Een renner uit de jaren zeventig, die nog met Joop Zoetemelk heeft gekoerst," aldus Blaudzun.

Blaudzun brengt in 2007 in eigen beheer zijn eerste EP Loveliesbleeding uit. Zijn debuut wordt zeer goed ontvangen en platenmaatschappijen staan voor hem in de rij. De singer-songwriter tekent in het najaar van 2007 een contract bij V2 Records. In april 2008 verschijnt het titelloze debuut van Blaudzun. Op de plaat staan elf nummers.

Seadrift Soundmachine

3voor12 Radio benoemt Blaudzun na de release van zijn debuutalbum tot Hollandse Nieuwe. Maar hij breekt pas echt door met zijn tweede album Seadrift Soundmachine, dat in 2010 uitkomt. De zanger krijgt lovende kritieken van zowel binnenlandse als buitenlandse pers.

DWDD

Blaudzun wordt een graaggeziene gast aan tafel bij De Wereld Draait Door en levert met een cover van 'Shout' van Tears For Fears een bijdrage aan hun project DWDD Recordings, waarbij bekende nummers van idolen gecoverd worden door Nederlandse artiesten.

Heavy Flowers

Ook Heavy Flowers, dat in 2012 verschijnt, wordt vol lof ontvangen. In een compleet uitverkochte Tivoli presenteert Blaudzun dit derde album. 'Elephants' is hiervan zijn eerste single. 'Flame On My Head' wordt ook een hit en zijn clubtour in het voorjaar van 2012 is op voorhand al helemaal uitverkocht. In Heavy Flowers staan afscheid, aftakeling en verval centraal.

Afscheid, aftakeling en verval

"Het verval van een lichaam, van een cultuur, van een liefdesrelatie. Stiekem toch een beetje het Einde der Tijden, maar dan in de breedste zin van het woord," aldus Johannes Sigmond. De derde single brengt hij in juni 2012 uit en is 'Solar'.

Best Alternative

In 2012 wint Blaudzun de 3FM Award voor Beste Artiest Alternative. En hij valt niet alleen in Nederland op, want ook bij de buren in Belgie zijn ze gek op Blaudzun. Zijn single 'Flame On My Head' wordt goed opgepakt door Studio Brussel en opgenomen in het radioprogramma De Afrekening.

Op tournee

Blaudzun staat in de zomer van 2012 op Lowlands en in september wint hij de 3voor12 Award voor Album van het Jaar. Hij kan zelf niet bij de uitreiking zijn, omdat hij op dat moment bezig is met een tour door Duitsland. Na een Belgische clubtour en een concert in New York, sluit hij het jaar af met een clubtour door Nederland.

Live-album en fotoboek

Ter ere daarvan wordt er een speciaal live-album en fotoboek uitgebrach. In januari 2013 wordt het album Heavy Flowers ook uitgebracht in de Verenigde Staten. En in februari ontvangt hij voor dit album een Edison in de categorie Beste Zanger.

Promises Of No Man's Land

Een jaar later volgt alweer zijn vierde album, Promises Of No Man's Land. De NOS gebruikt de gelijknamige titelsong onder montages van de Olympische Winterspelen in Sochi, waardoor het enorme bekendheid krijgt. 

Beste Artiest Alternative

Tijdens de 3FM Awards 2014 valt Blaudzun weer in de prijzen, daar ontvangt de band net als in 2012 de prijs voor Beste Artiest Alternative.

Tour de France 2015

Blaudzun wordt gevraagd om voor de start van de Tour de France in 2015 in Utrecht een nummer te schrijven. Al in juli 2014 wordt het nummer 'Bon Vayage' uitgebracht. Voor de track heeft de muzikant zich laten inspireren door Franse jaren '80-muziek. Het startschot voor de 102e editie van de Tour de France wordt op zaterdag 4 juli in Utrecht gegeven.

Filmtrack

De zanger is gek op wielrennen. Niet gek dus dat hij in 2015 opnieuw een nummer schrijft dat te maken heeft met wielrennen. Het liedje heet 'Powder Blue' en is te horen in de Speelfilm Ventoux.

Trilogie 

In 2016 komt het eerste deel van een drieluik dat Jupiter moet worden. Het tweede album Jupiter - Part II komt 2017 uit en wordt afgesloten met _UP_.