Artiest

Hank Jones

  1. Artiestenchevron right
  2. Hank Jones
Afgelopen juli 2008 werd hij negentig jaar. Hank Jones, de meest rustige en bedachtzame speler van de drie Jones broers (drummer Elvin en trompettist Thad), heeft de jazz zien evolueren en alle stijlen aan zich voorbij zien trekken. Jones stond als een van de eerste pianisten open voor bebop, in een tijdperk waarin mensen als Billy Eckstine, Ella Fitzgerald en Charlie Parker van zijn diensten gebruik maakten.
Op 16 mei 2010 is Hank Jones overleden, hij werd 91 jaar.Hank Jones, de meest rustige en bedachtzame speler van de drie Jones broers (drummer Elvin en trompettist Thad), heeft de jazz zien evolueren en alle stijlen aan zich voorbij zien trekken. Jones, de 'grand old man of the jazz piano', trad al op toen hij dertien was. Hij speelde met legendes als Coleman Hawkins, Ella Fitzgerald, Charlie 'Bird' Parker, Artie Shaw, Benny Goodman, Lester Young en Tommy Flanagan. Als pianist en orkestleider werkte hij ook mee aan de beroemde Broadwaymusical Ain't Misbehavin'. In 2009  kreeg Jones een Grammy Lifetime Achievement Award.

Bebop

Jones stond als een van de eerste pianisten open voor bebop, in een tijdperk waarin mensen als Billy Eckstine, Ella Fitzgerald en Charlie Parker van zijn diensten gebruik maakten. Een van zijn beroemde uitspraken is dat "elke noot op de piano een eigen identiteit moet hebben".

Gevierd

Nog steeds is Jones zeer actief: hij maakt albums en treedt nog veel op. Met het bereiken van zijn respectabele leeftijd wordt de pianist op North Sea jazz 09 in het zonnetje gezet. Een van zijn gasten zal de talentvolle Italiaanse zangeres Roberta Gambarini zijn, met wie hij de laatste jaren veelvuldig op het podium en in de studio te vinden is. In 2008 moest hank Jones een opteden op North Sea Jazz wegens zoekte afzeggen.

You are there

Het duo-album 'You Are There' van Jones en Roberta Gambarini is een van de mooiste platen van 2007. Met haar warme, donkere timbre en haar scatvermogen vult ze Jones' verkenningen bijzonder goed aan. Ook de altijd enthousiaste trompettist Roy Hargrove begeleidt de pianist.

Nummers van Hank Jones