Artiest

Linda Lyndell

  1. Artiestenchevron right
  2. Linda Lyndell
Linda Lyndell is een Amerikaanse soulzangeres die beroemd werd met het nummer What a Man, dat in de jaren negentig een wereldhit werd in de versie van hiphopgroep Salt'nPepa en soulgroep En Vogue.
De Amerikaanse zangeres Linda Lyndell, op Amerikaanse sites steevast een blue-eyed soul singer genoemd, werd geboren in de staat Florida. In haar tienerjaren zong ze gospel en rhythm'n'blues. Ze stond in het voorprogramma van beroemde artiesten als James Brown en Ike & Tina Turner.

Stax

Via via ontmoette ze Otis Redding die haar in contact bracht met het Stax-label, waar ze werkte met producers Isaac Hayes en David Porter. Haar eerste single Bring Your Love Back to Me werd een bescheiden hit.

What a Man

In 1968 nam Lindell in twee takes het nummet What a Man op. Dit werd een redelijke hit, maar leverde vooral veel aandacht op omdat Lyndell zich als blanke vrouw aan zwarte muziek waagde. Dit kwam haar op bedreigingen te staan van groeperingen als de de Ku Kux Klan. Hierop trok ze zich terug uit de publiciteit.

Royalities

What a Man werd in de jaren negentig een wereldhit in de uitvoering van hiphopgroep Salt'n'nPepa en En Vogue, die de originele zangpartij van Lyndell in hun uitvoering sampelden. Lindell kwam hier zelf pas achter toen ze een eerste afschift van de royalities kreeg.

Terugkeer

Door het hernieuwde succes van What a Man keerde Lyndell terug naar het podium, zonder al teveel succes.

Nummers van Linda Lyndell