Naar homepage
Artiest

Arto Tuncboyaciyan

  1. Artiestenchevron right
  2. Arto Tuncboyaciyan
De Armeens/Turkse Arto Tunçboyaciyan heeft als multi-instrumentalist en vocalist vrije opvattingen over wat muziek is en kan zijn.

Armeens

Geboren in een Armeense familie begint het leven van Arto Tuncboyaciyan (1957) in Turkije. Al op zeer jonge leeftijd staat Arto open voor andere culturen, misschien juist omdat de Armeense cultuur in Turkije destijds werd onderdrukt. Arto volgt het pad van zijn broer Onno, die voor de muziek kiest als bassist en componist.

USA

Op zijn elfde speelt hij als een van de percussionisten in verschillende bands met Onno. Ze speelden traditionele en populaire Anatolische muziek. Arto zegt over zijn broer: "My brother Onno taught me how to communicate with people and with life. It was always a pleasure to be involved in any project that he was involved with; not because he was my brother but because he was a great artist." Als Onno zijn eigen band opricht met een meer westerse stijl, gaat Arto mee en speelt trombone en percussie. Daarnaast maakt Arto furore als studiomuzikant en verschijnt in meer dan 2000 opnamen. In 1981 vertrekt hij naar Amerika waar hij op zoek gaat naar een omgeving waarin hij zijn zelfexpressie kan ontwikkelen.

Topmusici

In Amerika treedt hij op met topmusici uit de jazz en de wereldmuziekscene, zoals de Griekse zangeres Eleftheria Arvanitaki, Spaanse gitarist Gerardo Nuez, Joe Zawinul, Miles Davis, Joe Lovano, Wayne Shorter, Omar Faruk Tekbliek, Nana Vasconcelos en vele anderen. Het plotselinge overlijden van zijn broer Onno in een vliegtuigongeluk in 1996 is de aanleiding geweest voor twee albums van Arto samen met Ara Dinkjian die opgenomen zijn in Griekenland.

Open mind

Sinds 1998 treedt Arto Tuncboyaciyan regelmatig op met Paul Winter en de Earth Band en richt hij zijn eigen band de Armenian Navy Band op. In 2000 verschijnt zijn debuutalbum 'Everyday is a new life' waarop Arto de sazabo, duduk en percussie speelt. Arto maakt niet alleen jazz interpretaties van Anatolische en Armeense volksmuziek, maar mixt elementen uit allerlei stijlen en blijft altijd openstaan voor andere culturen. Arto zelf zegt: "When people accept me as who I am, I feel like the World is my country."Foto's: Ton Maas tijdens het optreden in het Tropentheater op 10-02-2011